Около 5000-5500 български младежи ще започнат висшето си образование в

...
Около 5000-5500 български младежи ще започнат висшето си образование в
Коментари Харесай

Нидерландия - най-предпочитаната университетска дестинация от българите

Около 5000-5500 български младежи ще стартират висшето си обучение в чужбина през тази година. Броят им е с 5% по-нисък спрямо предходната година, като повода за спада са терзанията, подбудени от разпространяването на ковид. Това заяви Николай Христанов, управител висше обучение в консултантската компания „ Интеграл “, представен от БНР. Компанията провежда за поредна година ревю „ Световно обучение “, което ще се организира от 1 до 6 октомври.

За съпоставяне през предходната година у нас с тапия за приблизително образовавние са приключили малко над 47 хиляди възпитаници, а 25,8 хиляди студенти са придобили просветителна степен " бакалавър " от български университет.  

„ Очаквахме по-силен отлив на искащите да започват образование в чужбина заради COVID-19, само че очевидно това не се случва в размерите, които предполагахме “, разяснява Христанов.

Най-търсените дестинации са Нидерландия, Белгия, Франция, Дания и Швеция, постоянен остава и ползата към Италия и Испания. След Брекзит Ирландия набира известност измежду студентите, а също по този начин и Шотландия, където образованието е гратис за разлика от високите такси, дължими за британските университети. Около 1 200 родни студенти са отпътували за Англия, като тази година е последната при старите такси за образование и благоприятни условия. От следващата година европейските жители ще бъдат третирани като интернационалните студенти. Увеличават се и запитванията за презокеански дестинации като Съединени американски щати и Канада.

Повечето студенти към този момент са отпътували.

" Всеки студент може да реши по какъв начин да стартира образованието си - дали онлайн, или присъствено, нещо, което зависи от ситуацията в съответната страна. Повечето от признатите по международно обучение студенти стартират образователната година от октомври в действителни условия ", сподели Христанов.

Тенденцията от ден на ден деца да минават и междинното си обучение в чужбина се затвърждава. Тази година техният брой ще бъде с цели 30% повече спрямо предходната година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР