Около 50 млн. лева годишно са приходите от езотеричен туризъм

...
Около 50 млн. лева годишно са приходите от езотеричен туризъм
Коментари Харесай

Поклоненията пред висшите сили в България пълни хазната с над 50 милиона лева

Около 50 млн. лв. годишно са приходите от таен туризъм у нас, който от ден на ден се разпространява в последно време. Това изясни шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов пред " Монитор ". Става дума за към 250 000 пътувания с такава устременост.

Около 50 млн. лв. годишно са приходите от таен туризъм у нас, който от ден на ден се разпространява в последно време. Това изясни шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов пред " Монитор ". Става дума за към 250 000 пътувания с такава устременост.

Руснаци, испанци и италианци също идват у нас, с цел да посещават места, които се считат за свещени или че са енергийни центрове. Много от тях са били и тракийски светилища.

„ Този тип туризъм генерира големи доходи и по никакъв начин не е за занемаряване. Имайте поради, че единствено 11% от тези хора пътуват независимо, 60% са най-вече фамилни двойки и към 12-13% са част от проведени групи. Те посещават местности, които считат, че ги зареждат с сила и не са свързани с набожен храм. Някои са познати още от древността. Обикновено има аязмо, за което хората имат вяра, че водата е лековита и чудодейна “, разяснява Румен Драганов. Той даде за образец манастира „ Свети Георги Победоносец” в Поморие, който е единственият настоящ мъжки манастир в Югоизточна България. На мястото е имало тракийско светилище. На мястото има Аязмо, за чиято вода се счита, че е лекува всички болежки и оказва помощ за благополучие.

„ Имам другари, и то учени от Българска академия на науките, които със специфични уреди са открили преди години, че в Приморско има доста мощно енергийно поле. Те имат вяра в това и когато сме там на отмора, всяка заран стават рано, отиват до съответното място и са безапелационни, че се зареждат с сила. Много е мъчно да спориш с тях по тази тематика, тъй като те си знаят тяхното и са уверени в тезата си “, сподели още Драганов.

Особено известна е и скалата на Рилския манастир, която също се счита за лечебна. Точно до скалата пък има дребна черква и аязмо. Църквичката е известна и с място, което се назовава Чистилището. Вярващите споделят, че който мине през нея, се разделя с всичките си грехове, най към този момент в случай че вярата му е същинска. Наричат го чистилището, тъй като мястото е тясно и мъчно налично. Между камъните пък могат да се видят оставени хиляди съкровени стремежи.

„ Всъщност езотеричния туризъм има разнообразни форми. Смята се, че доста от нещата са останали още от преди приемането на Християнството. Няма по какъв начин да се борим с това и не виждам за какво. След като някой се усеща добре и има вяра нещо, надали е проблем за нас “, разяснява още специалистът.

Той разясни, че друго място, което е признато като дестинация за таен туризъм, е Кръстова гора. Тя се посещава от 14 000 души годишно, защото хората считат, че откакто преспят там, ще оздравеят. Други пък вярвали, че в случай че слагат памук върху мощите на Свети Иван Рилски и по-късно го оставят под възглавницата на болен той ще оздравее.

Според специалисти към местата за таен туризъм е и Руската черква в столицата, където се намира гробът на Свети Серафим. Всекидневно там се извиват опашки от хора, които имат вяра, че като напишат желанието си на листче, то ще се сбъдне.

„ Местността Рупите също се приема за енергиен център, който се свързва с името на пророчицата Ванга. Евреите пък посещават Силистра, защото считат, че там е обитавал техен равин. Вярват, че мястото ги зарежда с сила. Мога да дам и различен пример-с пазара Римската стена в столицата. Преди да тръгнат на път, търговците са минавали от там и са се молили да се завърнат живи и здрави “, изясни Румен Драганов. Друга дестинация за таен туризъм е и Тракийското светилище Камъка в Странджа. Има вярване, че в случай че минеш през така наречен провирало, ще бъдеш здрав и благополучен през цялата година.

„ Все отново би трябвало да се прави разлика сред набожен и таен туризъм. Също по този начин има учебен набожен туризъм, където пътуваме в разнообразни страни, с цел да научим нещо за религиозните им центрове, както и фестивален набожен туризъм. У нас да вземем за пример доста чужденци идват по Великден, с цел да участват на литургията ни “, изясни още Румен Драганов.

“Факт е, че езотеричният туризъм у нас се развива. Преди години даже ми се е случвало да видя дами, които се показват за гадателки, да посещават Перперикон, защото го считат за свещено място. Чувал съм, че се провеждат такива екскурзии “, разяснява и археологът проф. Николай Овчаров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР