Около 50 000 души излязоха на протест по улиците на

...
Около 50 000 души излязоха на протест по улиците на
Коментари Харесай

50 000 души протестираха по улиците на Барселона след ареста на Карлес Пучдемон в Германия

Около 50 000 души излязоха на митинг по улиците на Барселона нощес след ареста през вчерашния ден на някогашния каталунски сепаратистки водач Карлес Пучдемон в Германия, съобщи 24horas.

Полицията даде предупредителни изстрели във въздуха и употребява палки против протестиращите, които замеряха служителите на реда с бутилки, яйца, железни предмети и боклуци.

Протестно шествие мина от представителството на Европейската комисия до немското консулство.

Ранени бяха над 50 души, в това число осем служители на реда, четирима души бяха задържани.

Председателят на каталунския парламент Роже Торент прикани за " необятен обществен и либерален фронт в отбрана на правата и свободите " в Каталуния след задържането на Пучдемон в Германия по силата на заповед за арест, издадена от испанските управляващи. Торент сподели, че " испанското държавно управление нападна демокрацията в сърцето и употребява Каталуния като лаборатория за гонене на дисиденти на всички места другаде ".

Каталуния и Испания претърпяват най-мрачните си моменти, откогато демокрацията бе възобновена преди четири десетилетия, продължи ръководителят на каталунския парламент, представен от Асошиейтед прес.

Днес Пучдемон ще застане пред арбитър, откакто бе арестуван въз основа на европейска заповед за арест в провинция Шлезвиг-Холщайн.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР