Около 5% от планираните паралелки за осмокласници в София са

...
Около 5% от планираните паралелки за осмокласници в София са
Коментари Харесай

Поради липса на кандидати са закрити 5% от паралелките за осмокласници в София

Около 5% от плануваните паралелки за осмокласници в София са били закрити заради липса на претенденти, оповестява в. " Сега ". Сред закритите класове са такива за подготовка на търсени на пазара на труда експерти като заварчици, хлебари, тапицери, както и паралелка от дуалното образование.

По данни на столичното районно ръководство на образованието от планувани за образователната 2019/2020 година общо 383 паралелки, 21 са се оказали без претенденти. За съпоставяне предходната година при 385 планувани паралелки единствено на първо класиране са закрити 26, което прави към 7 на 100.

Най-много за закритите професионални паралелки - 16, до момента в който при профилираните са липсвали искащи единствено за 5 паралелки, показва шефът на РУО-София Ваня Кастрева. Сред закритите през тази година професионални паралелки са тази с проучване на британски език в 90 приблизително учебно заведение " Ген. Хосе де Сан Мартин ", по икономическо развиване с британски език в 130 СУ " Стефан Караджа ", паралелките по физическо образование и спорт в 113 СУ " Сава Филаретов " и 156 обединено учебно заведение " Васил Левски ".

Сред закритите професионални паралелки е тази за произвеждане на тапицирани произведения в 176-о обединено учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий " в Негован. Липсва интерес и към специалността подемно-транспортна техника с електрозадвижване в Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника в София, както и специалността машини и уреди за заваряване в Професионалната гимназия по механоелектротехника " Н. Вапцаров ". Три паралелки са закрити и в Професионалната гимназия по железопътен превоз " Никола Корчев " в Орландовци, измежду които и дуалната паралелка локомотиви и вагони.

С три неосъществени паралелки е останала и Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии - по надзор на качеството и сигурност на храните, за произвеждане на самун, хлебни и сладкарски произведения и за произвеждане на сладкарски произведения. В Професионалната гимназия по превоз " Макгахан " са закрити паралелките по електрообзавеждане на транспортна техника и по употреба на автортранспортна техника. Професионалната гимназия по облекло " Княгиня Мария Луиза " не е привлякла искащи да учат в новооткритата паралелка по облекло по поръчка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР