Около 48% се очаква да бъде избирателната активност на предстоящия

...
Около 48% се очаква да бъде избирателната активност на предстоящия
Коментари Харесай

Тренд: ГЕРБ-СДС водят с над 10% пред ПП-ДБ

О коло 48% се чака да бъде изборната интензивност на идния парламентарен избор на 9 юни, сочат данни от изследване на социологическа организация „ Тренд “, направено по по поръчка на в. „ 24 часа “.

Изследването по поръчка на „ 24 часа “, отдадено на електоралните настройки на българите, е осъществено в интервала сред 11 и 18 май 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1003 души на възраст 18+. 

Според анализаторите изборната интензивност ще бъде сходна с тази на последните парламентарни избори. От „ Тренд “ допълват, че оставащите дни на акцията ще решат борбата за второ, трето и четвърто място. 

Пред урните за парламентарните избори на 9 юни се чакат сред 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди гласоподаватели. За европейските избори заявената интензивност е 45% - с 3% по-ниска от предстоящата за парламентарния избор. Очакваната интензивност е сред между 2,3 и 2,5 млн. души, съгласно " Тренд ".

Нагласи за парламентарните избори 

В първата половина от акцията не се записва структурна смяна в електоралните настройки на българите, разясняват от " Тренд ". Общо 26,1% от деклариралите, че ще гласоподават на парламентарните избори, заявяват, че ще дадат вота си за  ГЕРБ-СДС. ГЕРБ разполага с удобна преднина пред втория с малко над 10% измежду гласуващите, показват анализаторите. Следва група от три обединения, които са с съвсем подобен резултат – „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) – 15,4%, Движение за права и свободи – 14,9 на 100, и " Възраждане " - 14,8%. Българска социалистическа партия задържа пета позиция с 8,5% от гласуващите, следвана от „ ИТН “ с 5,5 на 100.

Според данните 2,4% от деклариралите, че ще гласоподават на парламентарните избори, заявяват поддръжка за " Солидарна България ", 1,8% - за " Синя България ", за " Левицата " -  1,4%, за " Български напредък " -   1,2 на 100, а за Вътрешна македонска революционна организация - 1,1%.

Опцията „ Не поддържам никого “ събира малко над 5%, само че резултатът не взе участие в разпределението, прецизират от " Тренд "

Нагласи за изборите за представители в Европейския парламент

Няма сериозна разлика в желанията на българите сред изборите за народен и европейски парламент, показват  данните. За ГЕРБ-СДС заявяват поддръжка 25,9% от деклариралите, че ще гласоподават на евроизборите. Очаква се малко по-силен резултат на евровота спрямо парламентарния избор за обединението ПП-ДБ - 16,1%, и " Възраждане " - 15,1 на 100. За Българска социалистическа партия резултатът за евролистата съгласно данните е по-слаб спрямо националния избор – 8,1 %. Движение за права и свободи биха подкрепили 14,6% от гласуващите.

" ИТН " има поддръжка от 5,5 на 100 от деклариралите, че ще гласоподават в изборите за Европейски парламент. За " Солидарна България " в евроизборите биха дали вота си 2,1 %, за " Синя България " - 1,8%, за " Левицата ", " Български напредък " и ВМРО  - по 1,2%, съгласно данните на 
Опцията „ Не поддържам никого “ събира 5,3%  само че резултатът не взе участие в разпределението, прецизират от " Тренд ".

Анализаторите показват, че поради дребните разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и заради опцията на парламентарните избори да се гласоподава и в страни отвън Европейски съюз, подреждането на обединенията на парламентарните и европейските избори може да бъде друго.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР