Около 48 млн. евро от тези 148 млн. евро, които

...
Около 48 млн. евро от тези 148 млн. евро, които
Коментари Харесай

От 148 млн. евро помощ от ЕС България ще насочи 48 млн. за бежанците от Украйна


Около 48 млн. евро от тези 148 млн. евро, които получаваме от Европейския съюз, ще бъдат ориентирани към украинските бежанци у нас.

Това сподели вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова по време на полемика на тематика: „ Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България “.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия е изплатила над 3,5 милиарда евро на страните членки от Европейски Съюз, предопределени за украинските бежанци, от които България е получила 148 млн. евро по кохезионните фондове.



„ Тези 148 млн. евро от Европейски Съюз по REACT-EU са предплатено заплащане по тази стратегия – средства, заделени за солидарно подкрепяне на страните по време на Коронавирус пандемията. Всъщност към 100 млн. от този запас ще покрият направени разноски за финансиране на към този момент стартирали стратегии в поддръжка на бизнеса. Т.е. към 48 млн. евро ще можем да заделим, които ще бъдат ориентирани към бежанци “, посочи Константинова.

Тя се надява в границите на идната седмица да бъде пусната мярка, обвързвана с поддръжка на претовареност – подкрепяне с наем за три месеца през работодателя и по този метод да се подтиква наемането на бежанци от Украйна.

Предвидени са и други две ограничения, свързани с поддръжка на Неправителствени организации бранша – за работа на терен и създаване на центрове за деца.

Константинова подсети, че голяма част от дамите, пристигнали от Украйна, желаят да стартират работа незабавно, само че някой би трябвало да гледа децата. Повечето са с повече от едно дете. В София, където има най-вече работни места, няма места в детските градини, имунизационните паспорти не са изравнени, разяснява още Константинова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР