Около 4000 декара със земеделска продукция са унищожени от градушка,

...
Около 4000 декара със земеделска продукция са унищожени от градушка,
Коментари Харесай

Ще си ходим по мъките: Градушка унищожи 4000 дка със земеделска продукция в Гоцеделчевско

Около 4000 декара със земеделска продукция са унищожени от градушка, която падна в региона на Гоце Делчев нощес. Най-пострадали от естественото злополучие са аграрни производители от селата Дебрен, Гърмен и Рибново. Днес стартира списък на вредите.



Със сълзи на очи тази заран производители на зеленчуци и тютюн от Дебрен оглеждаха вредите след бурята.

" Два декара садя аз и ги няма, имам царевица и такива работи ", изясни Шукри.

" Всичко е ударено, кардашинки имам, всичко е сол, какво ще вършим това лято не знам. Помощ от кой? Ще си вървим по тъгите. "

Подобна е картината и в Рибново, където вятър, дъжд и градушка с размерите на орех, също са нанесли огромни провали по насажденията.

" За 40-годишния ми живот аз не съм виждал сходно знамение в Рибново. Градини, зеленчуци, фасул - всичко е унищожено. Хората, които разчитат на прехранване от тютюневите ниви, от китки, билки, всичко е унищожено ", заключи Ибрахим Кадриев.

" Всичко е смазано, всичко е унищожено, ще чакаме, в случай че може някой ще ни помогне, в случай че не може... "



Нивите с тютюн, както и зеленчуковите насаждения нямат застраховки. Затова и земеделците не знаят по какъв начин ще съумеят да компенсират разноските, които имат досега.

" Всичко скъпо - оране, фрези, до 400 лева оставяш за декар, а в този момент нищо... "

Тази заран комисия от община Гърмен стартира списък на вредите.

" Щетите на Дебрен землище са към 3500 - 4000 декара, на 80 % са наранени всички реколти, общо взето нещата са доста зле. И нека страната да спомага да помогнем на тези хора ", сподели Фазли Ролев, кмет на Дебрен.

Бурята е нанесла провали и върху покрива на общината в Гърмен, който е протекъл на няколко места. Сигнали за други материални вреди в общината няма, прецизираха от администрацията в Гърмен.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР