Около 400 семейства са получили еднократна парична помощ за новородено

...
Около 400 семейства са получили еднократна парична помощ за новородено
Коментари Харесай

Около 400 семейства са получили еднократна парична помощ за новородено от община Благоевград през миналата година

Около 400 фамилии са получили еднократна парична помощ за новородено дете от община Благоевград през предходната година, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на дирекция „ Финанси и ръководство на собствеността “ в общината Борис Механджийски. Размерът, както и изискванията, при които се отпуска финансовата помощ за стимулиране раждането и развъждането на дете, са регламентирани с разпоредба. Според указаното в нея размерът на помощта пораства съразмерно на поредността на детето, както и образованието на родителите. 

За първо родено или осиновено дете общината отпуска 200 лв. за родител или осиновител с главно обучение, 600 лв. за приблизително обучение и 900 лв. за висшисти. При второ дете сумите са надлежно 250, 800 и 1100 лв.. Най-щедра е община Благоевград при раждането на трето дете, където сумите за родител или осиновител по отношение на образованието са 300 лв., 1000 лв. и 2000 лв.. 

„ Изследванията, които сме създали с аналогични на нашите общини, демонстрират, че община Благоевград е една от най-щедрите в страната. Даваме на всички майки, без изключение, за първо дете, за второ и за трето, и за последващо даже “, сподели за Българска телеграфна агенция Механджийски. 

Според смяна в наредбата от есента на 2021 година средства получават всички родители, без значение от степента на обучение и поредността на детето. 

До този миг бяха изплатени към седем хиляди лв. на няколко родители, като заварихме големи неплатени отговорности, сподели шефът на дирекцията в общината. Една от първите стъпки на новото управление на общината е била да усили бюджета за еднократна парична помощ на родители или осиновители от 30 хиляди на 260 хиляди лв., добави Борис Механджийски. За миналата 2022 година от бюджета на общината са отделени 400 хиляди лв., с които са подкрепени грижите за новородени/осиновени деца на към 400 фамилии. 

При погашение на сумите се взимат по-благоприятните условия. В случаите, когато единият родител е с висше обучение, а другият със приблизително, се изплаща по-високата сума, планувана в наредбата, уточни още шефът на дирекция „ Финанси и ръководство на собствеността “ в община Благоевград. 

Наредбата планува и условие за уседналост на родителите, като главната цел е да се отбрани общината от злоупотреби. Според условието единият от родителите, които аплайват за паричната помощ, следва да има сегашен и непрекъснат адрес на територията на общината от най-малко две години преди подаване на заявката, до момента в който за другия родител условието е да има уседналост все още на подаване на молбата. 

Тази част от наредбата е въведена за да се ограничи „ родителският туризъм “, сподели още Механджийски и добави, че е имало случаи да се подават молби за финансовата помощ от родители освен от околни общини, само че и от отдалечени от Благоевград.

Наред с финансовото подкрепяне за развъждане на дете на родители, които са поданици на общината, в Благоевград се работи и по отношение на обезпечаване на условия за най-малките поданици и техните родители. През актуалната година са планувани средства, в които да бъдат актуализирани всички детски площадки. 

В детските градини и ясли също има задоволително места, въпреки че от време на време се основава напрежение, само че нямаме проблемите на огромните градове, добави Борис Механджийски. „ Условията и грижите за децата са естествени в община Благоевград, даже бих споделил над междинното за страната “, заключи шефът на дирекция „ Финанси и ръководство на собствеността “ в община Благоевград.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР