Около 40 страни членки на ООН повдигнаха въпроса за убийството

...
Около 40 страни членки на ООН повдигнаха въпроса за убийството
Коментари Харесай

ООН иска обяснения от Саудитска Арабия за убийството на Хашоги

Около 40 страни членки на Организация на обединените нации повдигнаха въпроса за убийството на саудитския публицист отстъпник Джамал Хашоги на време на съвещание на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида в Женева през днешния ден, съобщи ДПА.

"Ние осъждаме това преднамерено ликвидиране ", сподели представителят на Съединени американски щати, който за първи път взе присъединяване като страна наблюдаващ в съвета откакто Вашингтон отдръпна цялостното си участие в него през юни.

"Дълбоко сме загрижени за ориста на Джамал Хашоги и призоваваме Саудитска Арабия да даде в детайли и цялостно пояснение по случая ", уточни в изказване немската делегация в съвета.

Действията на Саудитска Арабия се оказаха в центъра на вниманието на днешната сесия, която бе планувана от дълго време в границите на провежданите на всеки четири години обзори на положението на човешките права в обособени страни членки на Организация на обединените нации.

Страните членки на съвета освен настояха за цялостно следствие на случая, само че и приканиха Рияд да подсигурява свободата на медиите и на словото, вместо да употребява антитерористични закони против дисиденти. Освен това няколко от изказалите се приканиха саудитските управляващи да анулират смъртното наказване и да зачитат разпоредбите за водене на война в Йемен.

Опитвайки се да се отбрани, представителят на Саудитска Арабия сподели, че прокуратурата в неговата страна проверява гибелта на Хашоги и ще накаже виновниците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР