Около 40 селскостопански машини ще изкарат земеделски производители от Сливен

...
Около 40 селскостопански машини ще изкарат земеделски производители от Сливен
Коментари Харесай

Зърнопроизводители: Внасяното жито от Украйна е опасно, смесват го с българска пшеница

Около 40 селскостопански машини ще изкарат аграрни производители от Сливен на митинг на 14 септември. Това разгласи Георги Радев, ръководител на Сдружение на зърнопроизводителите от Сливен " Хаджи Димитър ". Те упорстват да бъде спрян нерегламентиран импорт на пшеница, слънчоглед, олио и други артикули от Украйна .

Протестът в Сливен ще стартира в 11 часа от летище " Бършен ", машините ще преминат по бул. " Ямболско шосе " и ще се придвижат до площад " Хаджи Димитър " . Радев акцентира, че ще се стараят да не затрудняват придвижването. Към тях ще се причислят и техни сътрудници от други аграрни браншове, както и от животновъдния бранш.

" В България влиза пшеница с ниско качество , тя е създадена предходната година, без фитосанитарен надзор, има подозрения, че се смесва с българска пшеница, сподели Радев. Той показа проучване от частна лаборатория, съгласно което в украинското зърно има отклонения по редица индикатори и е третирано с препарати ", неразрешени в Европейски Съюз.  

По думите му украинската продукция е по-евтина. Той напомни, че българските стопани са принудени да купуват консумативи и гориво на доста по-високи от миналогодишните цени. Увеличил се е също размерът на рентите и на заплатите на служащите.

о

" Около 28 на 100 е повишена себестойността на продукцията ", сподели Петър Байчев, който е огромен производител в региона на Сливен.

Стопаните се притесняват, че поради безконтролния импорт продукцията им ще бъде компрометирана пред сътрудниците им от Европейския съюз.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР