Около 40% от болните от Множествена склероза са в постоянното

...
Около 40% от болните от Множествена склероза са в постоянното
Коментари Харесай

Около 10 000 българи са с множествена склероза

Около 40% от болните от Множествена склероза са в непрекъснатото депресивно положение . 15% от страдащите от Министерски съвет имат суицидни мисли или опит за самоубийство. Реално заболяването визира съвсем 10 000 души в България .
Това стана ясно от думите на психотерапевта Грети Иванова от Фондация " Министерски съвет Общество - България " .

Пациентите с множествена склероза (МС) се нуждаят от психическа поддръжка и кинезитерапия, безапелационни са от фондацията. Те са организирали така наречен Зелен телефон 0800 40 204 - за информация и поддръжка.

Най-често срещаните последици, които Министерски съвет нанася върху душeвността, са меланхолия, експанзия и автоагресия, тревога, хронична фрустрация, внезапно намаляване на прага на приемливост и толерантност.

 Все повече 15-годишни деца заболяват от множествена склероза
Все повече 15-годишни деца заболяват от множествена склероза

Освен медицината, значими са храната, съня и придвижването

В България няма и указател на болните с Министерски съвет . Официалната статистика е от 1985 години и съгласно нея броят на хората с тази диагноза е 3500, само че пациентите са към 10 000 души. Това са хора в дейна възраст, нормално сред 20-40 години, като през последните години възрастовата граница при новодиагностираните случаи доста пада.
Вече има 1 4-15-годишни деца с Министерски съвет . Според експертите се следи наклонност на хипердиагностика.

Пациентите с диагноза Министерски съвет минават през няколко стадия - на траур; временен стадий (на избор); смяна от първи ред, фаза на прекарване ( " предъвкване на претърпяното " ); смяна от втори ред; фаза на творчеството. Често хората с Министерски съвет се въртят в омагьосания кръг на самосъжаление, обвинявания и експанзия, редуващи се с меланхолия, разясниха експертите. Психотерапевтът Иванова поучава пациентите да одобряват диагнозата си като предизвикателство.

Съществуват разнообразни форми на психоконсултиране при пациенти с Министерски съвет. Единият от разновидностите е образуването на групи за психическа поддръжка и взаимопомощ.

 Липсва указател на болните с множествена склероза у нас
Липсва указател на болните с множествена склероза у нас

По неофициални данни са над 5000 души

Кинезитерапията заема едно от главните места в рехабилитационната стратегия при пациенти с Министерски съвет . Тя може да съставлява комбиниране сред физически извършения, масаж, криотерапия, трудотерапия, миофасциални техники, автогенна подготовка и доста други.

От Фондацията припомнят, че с ваучър №3 от персоналния доктор за физикална терапия и рехабилитация пациентът всеки месец може да се възползва гратис от сходни услуги . Важно е експертът, към който се извърнат, да е способен в спецификата на Министерски съвет.

 Касата няма да заплаща за нови медикаменти за множествена склероза, левкемия и други
Касата няма да заплаща за нови медикаменти за множествена склероза, левкемия и други

От Асоциацията на научните фармацевтични производители в България оповестиха съответни медикаменти

" Несериозно е да се работи с числа от преди повече от 30 години . Силно се надяваме да можем да променим обстановката като се сътвори обединен указател на хората с Министерски съвет в България, тъй като това ще е потребно освен за нас, само че и за експертите, които се грижат за болните ", разяснява Здравка Цветарска.

От Фондацията желаят да получат статут на национално показана организация. За това е належащо да съберат 1800 души с Министерски съвет или техни близки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР