Около 36% от пенсиите, свързани с трудова дейност у нас,

...
Около 36% от пенсиите, свързани с трудова дейност у нас,
Коментари Харесай

За кои пенсионери увеличението на пенсията ще е най-голямо?

Около 36% от пенсиите, свързани с трудова активност у нас, ще бъдат увеличени от 1 октомври. Това изясни пред Дарик някогашният обществен министър Христина Христова. Средният размер на нарастването ще е сред 17 и 18%.

След 1 октомври междинната пенсия ще бъде към 722 лева, таванът ще стане 3400 лева Христова посочи, че за хората с минимална пенсия от 467 лева няма да има смяна в прихода.

Колко по-скоро си се пенсионирал, толкоз по-малко нарастване ще получиш от 1 октомври. Така, най-голямото нарастване ще е за хората, пенсионирали се към и преди2000 година,коментира пред Дарик Христина Христова.

Така, теглейки чертата, към 717 хиляди пенсионери ще получат нарастване на пенсията си от 1 октомври. Христова посочи, че ощетени няма да има, само разочаровани.

По думите ѝ концепцията на преизчислението е добра.Целта е да се понижи разликата сред пенсиите, отпуснати в по-старо и тези в по-ново време, които при идентични осигурителни условия имат разнообразни стойности. Но е различен въпросът, че методиката се отдалечава от осигурителните правила.

Христова разяснява, че би трябвало да се съблюдава главният принцип, съгласно който пенсията на човек би трябвало да е в сходство с осигурителния му принос. Според нея политиците гледат на пенсионната система като на обществена, с която да се вземат решение всички обществени проблеми.

Христина Христова добави, че инфлацията у нас към този момент е погълнала идното нарастване, като би трябвало да се търсят други способи за обществена поддръжка на хората в обществена възраст.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР