Около 330 000 души са демотивираните българи - тези, които

...
Около 330 000 души са демотивираните българи - тези, които
Коментари Харесай

Десетки демотивираните българи, не учат и не работят

Около 330 000 души са демотивираните българи - тези, които са в трудоспособна възраст, само че не учат, не работят, не се обезпечават и не са регистрирани в бюрата по труда, съобщи ДАРИК.
 
Това демонстрират данните от целевото изследване на проучвателен център " Тренд ", направено по поръчка на Фондация " Фридрих Еберт ", показани в Българска телеграфна агенция от социолога Евелина Славкова. Изследването е направено в интервала сред 10 и 28 септември и е представително за целевата група, посочи Славкова. В извадката са попаднали 1123 души.
 
Над 80 на 100 от демотивираните българи са без работа повече от една година, като 12 на 100 от тях в никакъв случай не са работили, демонстрира проучването. Близо 47 на 100 от тях не си търсят работа, защото настояват, че няма работа за тях. Около 13 на 100 показват причина, че ги устоят родственици. Половината от неработещите висшисти са изразили мнението, че не могат да намерят работа по специалността.
По-голямата част от интервюираните (47 на сто) са декларирали, че биха почнали работа за заплащане сред 500 и 1000 лв.. Сред висшистите и живеещите в София мечтаната заплата е сред 1001 и 1500 лв..
 
По отношение на възрастта максимален е процентът на младежите сред 18 и 29 години. " Трябва да отчетем тук, че една част от младежите към момента са в развой на търсене на своята професионална реализация ", означи Евелина Славкова.
  Най-голям е процентът на демотивираните българи със приблизително обучение - 53 на 100, следват на хората с главно обучение - 26 на 100, начално - 9 на 100 и незавършено - 3 на 100. Данните сочат още, че малко над половината от демотивираните българи са женени/омъжени. 
Бившият вицепремиер и министър на труда и обществената политика Ивайло Калфин и член на Института за стопанска система и интернационалните връзки съобщи, че това е публичен проблем, тъй като той генерира беднотия и разделяне в обществото. Затова, с цел да се позволи този проблем, би трябвало да се откри цялостна идея, счита Калфин.
 
Според него би трябвало да се промени методът към тези хора. По думите му резултатите от проучването демонстрират, че това, което се прави в политиките по поощряване на труда, не е ориентирано към тези хора.
 
" Политиките на пазара на труда на България са учредени на това безработните да са дейни. Демотивираните хора не са дейни. Това значи, че в политиките, които ние имаме, би трябвало да се направи някаква кардинална смяна, тъй че тези хора да се стимулират ", сподели Калфин.
 
Бившият вицепремиер и министър на труда и обществената политика означи, че демотивираните българи съставляват към 10 на 100 от трудовата мощ у нас и тези хора могат да се трансфорат в огромен запас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР