Около 3000 машини е предвидено да поддържат републиканската мрежа през

...
Около 3000 машини е предвидено да поддържат републиканската мрежа през
Коментари Харесай

3000 машини ще чистят пътищата у нас от снега

Около 3000 машини е планувано да поддържат републиканската мрежа през зимните месеци . Това сочат утвърдените проекти на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ).

Зимното поддържане на пътищата се вкарва най-рано от 1 ноември според от метеорологичните прогнози. Директорите на пътните ръководства наблюдават предвижданията на метеоролозите по региони и са подготвени да подхващат нужните дейности за обработка на настилките и по-рано, в случай че се постанова. Заради огромните разлики в температурите в светлата и тъмната част на денонощието през последните седмици от АПИ предизвестяват водачите и водачите да приготвят колите за придвижване при зимни условия навреме. Причината е, че въпреки денем температурите да са високи, по планинските проходи и усойните места рано заран е допустимо да се образуват поледици и настилките да са хлъзгави. Според специалисти от пътния отрасъл зимното поддържане на пътищата с химикали против замръзване е към 10 пъти по-скъпо спрямо разхвърлянето на луга. Отделно потреблението на синтетичните противозамръзващи реагенти е неразрешено по пътища минаващи покрай вододайни зони, а също по този начин и към естествени резервати.

По данни на АПИ прогнозните средства за зимно поддържане на републиканските пътища през идващите месеци са сред 65 и 80 млн. лева, написа " Монитор ".


Регионалният министър Николай Нанков посочи, че има пари колкото са нужни. „ Надяваме се зимата да не е толкоз тежка, с цел да се спести запас за пътни поправки “, разяснява министърът. " Още от сряда предупреждавахме, че ситуацията ще бъде тежко в старопланинските проходи. По пътищата над 70% от спрените коли бяха с летни гуми. Необходимо е по-сериозно схващане и просвета на българските водачи, разяснява обстановката с първия сняг той.

Според разпоредбите на пътната организация, пътят от Враца за Оряхово да вземем за пример, при мощен сняг би трябвало да бъде пристъпен при зимни условия до 2 часа след прекъсване на дъжда със снежна завивка до 3 см, също като автомагистралите. При същите условия пътуващите по шосето от Варна за Добрич биха чакали пътят пред тях да се почисти за 3 часа и върху него да има не повече от 5 см. На сходен режим са съвсем всички пътища в Южна Добруджа и Лудогорието, като причина за забавянето там са мощните ветрове. Поначало при вихрушка снегорините не се пускат да чистят, в случай че няма закъсали хора в колите си на пътя.

Спрямо условията за разчистване пътищата са разграничени на четири групи, съгласно трафика. Така оптималният период за осъществяване на снегопочистването - от момента на прекъсване на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до реализиране на условията, за равнище А е 2 часа, за Б – 3 часа, за В – 5 часа, и Г - 8 часа.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР