Около 300 000 пенсионери ще останат под прага на бедност,

...
Около 300 000 пенсионери ще останат под прага на бедност,
Коментари Харесай

300 000 пенсионери ще останат под прага на бедност - Общество

Около 300 000 пенсионери ще останат под прага на беднотия, по тази причина се обърнах към министъра на труда с рекомендация още преди края на тази година линията на беднотия да стане най-малко 504 лева Това сподели омбудсманът Диана Ковачева по Българска национална телевизия.

На 21 септември служебният кабинет реши, че линията на беднотия в България през 2023 година ще бъде 504 лв.. Стойността ѝ ще се увеличи с 91 лв. или с 22% спрямо актуалната 2022 година

Според Ковачева зимата ще бъде сложна за доста хора. Тя предвижда, че компликации ще има и за хората с увреждания и тези, които разчитат на обществени помощи. Според нея предвижданата линия на беднотия не е задоволителна, тъй като не отразява дребната потребителска кошница.

Омбудсманът сподели, че би трябвало наложително да има обезщетения за потребителите на газ, както и за хората, които се отопляват на дърва и пелети. По думите ѝ хората, които се отопляват на твърди горива са към 40%, като означи, че цената на дървата за огрев и пелетите е скочила с близо 70%, което е в пъти повече от годишната инфлация.

Вчера Ковачева е сезирала Комисията за защита на конкуренцията с искане за инспекция за какво е лимитирана доставката на дървата за огрев и за какво цените порастват.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР