Около 30% от населението няма достъп до канализационни услуги и

...
Около 30% от населението няма достъп до канализационни услуги и
Коментари Харесай

30% от българите без достъп до ВиК услуги, водопроводите са на по 40 г.

Около 30% от популацията няма достъп до канализационни услуги и малко под 1% е лишен от достъп до водоснабдяване. Това сподели пред публицисти министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

„ Започва нов стадий, който ще започва в границите на тази година като осъществяване на планове, в размер на 1,6 милиарда лева по нов механизъм с финансиране от ОПОС и бенефициенти ВиК операторите. Досега, в предходния програмен интервал общините аплайваха и бяха бенефициенти, само че оттук насетне бенефициенти ще бъдат ВиК операторите. Има и още един проблем, с изключение на климатичните промени, и това е все по-голямата централизация в международен мащаб на население в огромните градове “, съобщи Нанков, представен от " Фокус ".

Над 60% от ВиК инфраструктурата е на към 30-40 години. Имаме даже цели градове с водопроводи над 60 години , стана още ясно от думите му.

Според Нанков с идните планове канализацията ще покрие съвсем всички условия на европейските регламенти за съгласуваност на обитаеми места. Той посочи, че услугата филтриране на отпадни води е скъпо наслаждение. „ Голяма част от повишението на цената на водата се дължат точно на тази услуга, която в някои региони на България към момента не беше налична, както в Ямбол да вземем за пример. "

До края на юни месец ще бъде импортиран за публично разискване Законът за ВиК. „ Все отново е напълно нов закон. Все още имаме някои разминавания с част от сектора, само че ще ги почистим “, сподели още Николай Нанков.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР