Около 30% от индустриалното свиневъдство в България вече е унищожено

...
Около 30% от индустриалното свиневъдство в България вече е унищожено
Коментари Харесай

Около 1/3 от индустриалните свинеферми у нас вече са пусти

Около 30% от индустриалното свиневъдство в България към този момент е унищожено поради африканската чума по свинете (АЧС), съобщи БНР. Опасността от заличаването за дълъг интервал от време на цялостен бранш от родното отглеждане на животни към момента не е преодоляна и ограниченията, подхванати от държавните институции, би трябвало да се съблюдават. За това предизвести по време на съвещание на епизоотичната комисия в област Добрич доктор Румен Караманов. Той е шеф на най-големия свинекомплекс в България – този в село Козлодуйци, където сега се отглеждат близо 90 000 животни. В област Добрич със заповед на регионалния шеф беше оповестено бедствено състояние, макар че и до този миг няма намерено огнище на африканска чума по домашните свине. Мерките бяха взети превантивно, защото в региона има 8 индустриални ферми за свине и се отглеждат над 120 000 животни.

Проблемът с АЧС е доста сериозен и обрича свиневъдството на банкрут, в случай че не се спазят ограниченията, които страната към този момент е подхванала. Заедно със свиневъдството, пред банкрут ще бъдат и други браншове – месопреработвателните компании, зърнопроизводителите, производителите на медикаменти и по тази причина да се приказва, че някой се пробва да облагодетелства едни, а да страдат съзнателно други, е повече от погрешно. С тези думи доктор Румен Караманов се обърна към всички присъстващи в залата по време на съвещанието на епизоотичната комисия в Добрич. Като акцентира, че това е единствената област в страната, която разгласи бедствено състояние преди чумата да е навлязла и се дава за образец като метод на деяние.

Според Караманов съзнателно се всява напрежение по тематиката с АЧС, някои хора даже си разрешават да се заиграват с казуса, без да осъзнават неговата евентуална заплаха. Ако страната не се оправи с ограниченията, които е подхванала, ще спрат и парите за подкрепяне от Европейски Съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР