Около 30 на сто от децата у нас са с

...
Около 30 на сто от децата у нас са с
Коментари Харесай

Проф. Веселка Дулева: Усвояването на здравословен хранителен модел започва от семейството

Около 30 на 100 от децата у нас са с наднормено тегло, а сред 12 и 15% от тях са със затлъстяване, удостовери в предаването „ Преди всички " проф. Веселка Дулева, началник на Националния център по публично здраве и разбори и народен съветник по хранене, която разяснява наклонността към затлъстяване при децата. Много постоянно децата със затлъстяване развиват болести, присъщи за възрастните, да вземем за пример хипертония и диабет вид 2, добави Дулева.

Ако съпоставим нашите данни сред 1998 и 2008 година, относителният дял на децата със затлъстяване се е нараснал два пъти, само че след 2008 година този висок растеж се задържа, като за някои възрастови групи се следи и противоположната наклонност - децата със затлъстяване понижават, изясни проф. Дулева.

Научните проучвания демонстрират, че първите 1 000 дни от живота на детето - още от зачеването, са извънредно значими за програмиране на неговия метаболизъм през идните години, посочи специалистът.

Отношението към здравословния хранителен модел стартира още от фамилията, безапелационна е проф. Веселка Дулева. Тя добави, че паралелната отговорност на институциите също е доста огромна.

В Националния замък на културата ще се организира конференция под надпис " Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата ". Събитието е част от календара на Българското председателство. Експерти от страните членки от сферата на опазването на здравето и земеделието ще дискутират опциите за справяне с растежа на хроничните заболявания с акцент върху предварителната защита.
Веселка Дулева открои като акцент на форума разискването по какъв начин да се понижи натискът на маркетинга и рекламата за детските храни:

Знаете, че лъскавите опаковки и хубавите реклами доста постоянно принуждават в това число родителите да закупят храни, които не са подобаващи за децата.

По тази тематика има много сериозен прогрес на европейско равнище, означи проф. Дулева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР