Около 30 души се събраха на протест пред сградата на

...
Около 30 души се събраха на протест пред сградата на
Коментари Харесай

Протест пред ВАС срещу новата цена на билетчето за градския транспорт в София

Около 30 души се събраха на митинг пред постройката на Върховния административен съд (ВАС) в София и се оповестиха срещу " новата " цена на билетчето за градския превоз от 1.60 лв..

Веселин Кирев - координатор на Гражданската самодейност за публичен и релсов превоз, съобщи, че " ние обжалвахме цената на билетчето, защото тя е голословна и изкуствено наложена като политическо решение от страна на Столичния общински съвет ".

Според Кирев " новата " цената не се базира на измерими и транспарантни характерности. " Нашата позиция за новата цена на билетчето от 1.60 лева е, че тя е непрозрачна, непринципна и необективна ", изясни още Кирев.

Запитан защо съгласно него се изразходват парите от нарастването на цената на билетчето, той разяснява за news.bg , че новите рейсове, трамвай и тролейбуси в действителност са купени с пари от Европейски Съюз по Оперативна програма " Околна среда и районно развиване ", а не от приходите от увеличената цена . По думите му в резултат на въвеждането на новата цена пасажерите в градския превоз са намалели с сред 10 и 20%.

Попитан по какъв начин ще разяснява цената на билетчето за нощния превоз в София Кирев още веднъж съобщи, че цената не е обоснована.

 Следствен отдел към окръжна прокуратура бетонира цената на билетчето на 1.60 лева
Следствен отдел към окръжна прокуратура бетонира цената на билетчето на 1.60 лева

Столичните общинари " финтираха " делата против новата цена на билетчето

Стана ясно и че от самодейността са обжалвали новата Наредба за реда и изискванията за пътешестване с градския превоз в София , която беше призната в СОС на 5 април.
Наредбата , която съгласно мнозина бетонира новата цена на билета от 1.60 лева , е била обжалвана още в деня на приемането ѝ.

Пред news.bg Веселин Кирев съобщи още, че в Столична община се употребява външна юридическа помощ - наемат се частни юристи, макар че Следствен отдел към окръжна прокуратура има лични юристконсулти.

" Ние имаме едно запитване към кметът на Следствен отдел към окръжна прокуратура Йорданка Фандъкова, на което към този момент нямаме отговор близо 1 година - на каква стойност и какъв брой контракта са подписани за външна юридическа помощ със Столична община ", отсече още Кирев.

 Софийският съд анулира повишаването на билетчето за градския превоз
Софийският съд анулира повишаването на билетчето за градския превоз

Отмени наредбата на Столична община

Припомняме, на 22 февруари 2017 година Административният съд в София град анулира Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община. Мотивите на съда - неналичието на аргументация за новата цена, най-много икономическа аргументация. СОС и ЦГМ обаче апелираха това решение, а делото беше планувано за през днешния ден, 25 април .

Припомняме обаче и че на 5 април тази година СОС одобри новата Наредба за реда и изискванията за пътешестване с градския превоз в София . С нея на процедура се " бетонира " новата цена на билетчето от 1.60 лева Такава позиция изрекоха столичните общински съветници Иво Божков, Марта Георгиева и заместник-председателят на СОС от групата на Българска социалистическа партия Милка Христова.

" Става въпрос за това, че 2 години жителите са карани да заплащат тази цена от 1.60 лева, която към този момент на първа инстанция към този момент беше избрана като административен произвол. А сега жителите, на които им се наложи да заведат дело против това решение на общинския съвет против тази цена, по чудноват метод са финтирани от общинския съвет , защото се приема 2 седмици преди делото на втора инстанция нова разпоредба, тъй че тяхната тъжба да бъде безпредметна ", разяснява на 5 април столичният общински консултант Марта Георгиева.

 Управляващите гербери в Следствен отдел към окръжна прокуратура бягат от делото за цената на билета
Управляващите гербери в Следствен отдел към окръжна прокуратура бягат от делото за цената на билета

Приемат нова разпоредба, с която да се измъкнат, разкрива зам.-председател на СОС от Българска социалистическа партия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР