Около 260 учители са нужни на учебните заведения в Пловдивска

...
Около 260 учители са нужни на учебните заведения в Пловдивска
Коментари Харесай

Селата остават без даскали

Около 260 учители са нужни на образователните заведения в Пловдивска област, с цел да стартират обикновено идната образователна година. Офертите за вакантните позиции са оповестени в уеб страницата на Регионалното ръководство по образованието и в Бюрата по труда, а сега тече интензивно набиране на документи за състезанията, които предстоят в края на август.

Най-голямо е търсенето на преподаватели за учебни заведения по селата, където неудобството да се пътува води до текучество. Другият проблем е, че в дребните учебни заведения по някои предмети не се събира хорариум, който да обезпечи цялостна заплата - да вземем за пример изобразително изкуство, музика, естествени науки, история, технологии и предприемачество. Прави усещане, че тази година няма огромно търсене на учители по британски. Ако поемат лекторските часове, претендентите би трябвало да се ангажират в няколко учебни заведения и да пътуват от едно до друго.

При общоприет хорариум към и над 700 часа за година офертите за учители по изобразително изкуство и музика да вземем за пример всеобщо са за по 198 часа. Така е в Професионалната гимназия по селско стопанство „ Васил Левски ” в Първомай, където търсят и преподавател на половин щат по история, вакантно е мястото и на даскала по география. Едва 54 часа пък ще има преподавателят, който ще учи децата на физика в ОУ „ Христо Ботев ” в Ръжево Конаре.

В същото време екипите тук-там са съществено оголени. Седем учители търси СУ „ Христо Смирненски ” в Житница - по биология, изобразяване, география, история, технологии и предприемачество, британски и начална педагогика. Преподавателят по британски напуснал, а по биология е със компетентност „ Микробиология ”. Всички, които наемаме, са с педагогическа дееспособност, само че в случай че нямат точната компетентност, позициите се афишират още веднъж като свободни и в случай че се появи титуляр с по-подходящ профил, се назначава той, обясниха от школото.

По специфични предмети в професионалните гимназии трябват даскали по електроника и енергетика за ПГ „ Петър Парчевич ” в Раковски, по компютърни мрежи и по оптически информационни системи за пловдивската Професионална гимназия по битова техника.

След пенсиониране на неколцина души от екипа НУМТИ „ Добрин Петков ” пък търси кой да преподава цугтромбон, обой, флейта, тромпет, арфа, фагот, а също начален преподавател и преподавател по география.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР