Около 250 хиляди чехи се събраха в столицата Прага на

...
Около 250 хиляди чехи се събраха в столицата Прага на
Коментари Харесай

Четвърт милион чехи на протест срещу премиера Бабиш

Около 250 хиляди чехи се събраха в столицата Прага на митинг с искане за оставката на премиера и милиардер Андрей Бабиш, предадоха международните организации в неделя.

Демонстрацията против обвинявания Бабиш за нелегално приемане на 2 млн. евро противозаконни дотации за компаниите Бабиш и спор на ползи се състоя в парка " Летна " на високия рид над река Вълтава, напълно покрай историческия център на Прага. За присъединяване в антиправителствения митинг дойдоха поданици и на доста отдалечени от столицата градове.

По данни на транспортните организации всички билети за влакове и рейсове до Прага са били изкупени още при започване на седмицата. Отделно доста от протестиращите са пристигнали със специфични рейсове.

Организатор на митинга е организацията " Милиони моменти за демокрацията ", която още в края на април стартира поредност от манифестации против Бабиш. Последният подобен беше преди две седмици на Вацлавския площад, когато се събраха 120 хиляди души.

Изборът на настоящето място на митинга не е инцидентен. Точно на територията на парка " Летна " се организираха главните манифестации по време на антикомунистическата Нежна гражданска война през ноември 1989 година Най-голямата от тогавашните демонстрации събра към милион души.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР