Около 250 хил. работни места бяха спасени устойчиво през тези

...
Около 250 хил. работни места бяха спасени устойчиво през тези
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Много от мерките не стигнаха до бизнеса

Около 250 хиляди работни места бяха избавени стабилно през тези девет месеца, откогато върви пандемията. Безработицата се усили единствено с 30 хиляди души, а можеше да бъде доста повече в случай че не бяха ограниченията 60/40 и 80/20. Това съобщи пред президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му за тези работни места са отишли към 630 млн. лв., предоставени на 11 хил предприятията.

„ Това е късата равносметка от позиция на работещите. От позиция на работодателите обаче картината не е толкоз оптимистична. Много от ограниченията не стигнаха до бизнеса по ред аргументи. Те са най-много административни и са свързани със закъснение на обработката на документи и с доста комплицирани процедури. Фирмите и в този момент не знаят от кое място и по какъв начин могат да вземат средства “, разяснява Димитров.

„ Нашето предложение беше да бъде избран % от оборота и всяка компания да може да получи избрана сума, според от това какъв е бил оборотът е през същия интервал на предходната година. Това щеше да бъде лесния метод. “, добави президентът на КНСБ.

Той изясни, че ще има потребност някои от ограниченията за поддръжка на бизнеса да бъдат удължени до края на идната година, защото възобновяване няма да е по никакъв начин елементарно и първите знаци на същинско възобновяване до равнищата от преди рецесията ще стане някъде през 2022 година

„ Има ограничения, само че те са разхвърляни безредно и хората не ги схванаха и не се възползваха от тях. Те трябваше от дълго време да бъдат консолидирани. Сега вървим по този път “, разяснява Димитров.

По думите му хубавото е, че най-малко една мярка сигурно ще бъде изменена.

„ От 1 януари прословутата помощ от 24 лв. дневно ще стане 75 на 100 от междинния застрахователен приход за месец октомври. Тоест, върху това ще бъде плащано на затворените бизнеси от началото на идната година. Това е надалеч повече от тези 24 лв. според от това каква заплата си работил:, изясни Димитров.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР