Около 250 хил. е годишният брой туристи, които посещават крепостта

...
Около 250 хил. е годишният брой туристи, които посещават крепостта
Коментари Харесай

Близо 500 хил. туристи годишно посещават музейните обекти в старата столица

Около 250 хиляди е годишният брой туристи, които посещават крепостта Царевец

Този текст е част от специфичното издание на " Капитал " Регионален бизнес: Велико Търново. Още за развиването на бизнеса в обособените райони в страната.Близо половин милион туристи посещават годишно музейните обекти във Велико Търново, от които сред 150 и 180 хиляди са задграничните. Преобладават българите в съответствие 2:1. Най-много Велико Търново се посещава от румънци - сред 20 и 30 хиляди годишно, заяви шефът на Регионалния исторически музей доктор Иван Църов и разясни, че през предходната година това цифри внезапно е паднало до 10 хиляди поради провеждането на европейското състезание по футбол и на олимпиадата. Традиционно, когато има сходни събития, потокът понижава, сочат наблюденията.

Откъде са туристите
Велико Търново е мечтана дестинация за туристи от целия свят, от екзотични страни, само че главно най-вече са румънците, тъй като те идват на уикенд туризъм. На второ място със 17-20 хиляди туристи са американците, което се дължи на обслужвания поток от две огромни туроператорски компании с круизни кораби. В рамките на един ден туристите се трансферират от Русе до Велико Търново и посещават църквите в Арбанаси и Царевец. Следват руснаците, които са към 14-15 хиляди, които в 99% са самостоятелни гости, не с проведени групи.

Това е наклонност, която върви от години, сподели още шефът на Регионалния исторически музей. Той напомни, че в предишното остарялата столица е била мечтана дестинация от доста французи и японци, само че в този момент германците холандците, белгийците са преобладаващи, има даже смесени групи, които не са от една страна. Увеличава се ползата от китайски туристи. За предходната година съвсем 3000 китайци са посетили Велико Търново. През 2015 година те са били 1200, а до преди 7-8 години изобщо градът не е посещаван от китайски туристи. Увеличение се следи и при турските туристи, чиято численост от 50-60 на година се е нараснала и сега е към 700-800.

Преобладаващи са самостоятелните визити, само че от време на време има и проведени групи.
Голям спад има при японските туристи. През предишното десетилетие сме имали сред 10 и 13 хиляди японци, в този момент са към 1000, сподели още доктор Иван Църов и добави, че това се регистрира като резултат от повсеместен спад на интереса им към България, които в минали години са били мощно привлечени от розобера и празника на розата в Казанлък.

От екзотичните страни наскоро е имало туристи от Аржентина и Бурунди, от Индонезия, което се дължи на положителните контакти на община Велико Търново с индонезийското посолство.

Какво ги притегля в Търново
Най-посещаваният туристически обект на културно-историческото завещание в Търново и в България е Царевец. Около 250 хиляди е годишният брой гости, като тази численост се поддържа от години. Царевец работи 365 дни в годината.
Малко над 8000 души са посетили най-новата туристическа атракция Трапезица в интервала от 23 септември до 30 октомври предходната година единствено за 39 дни. Половината от посетителите са употребявали фуникуляра, останалите са се качили пешеходно.

За два месеца на тази година, през април и май, Трапезица е посетен от към 1000 гости. Традиционно месеците юли и август са най-силните и се чака броя да нарасне.
Около 1.5 млн. лева са постъпленията от годишни входни такси, които се събират от музейните обекти. Между 60 и 70 хиляди души от общата численост влизат гратис от разнообразни преференции, каквито се употребяват и при групови визити и за възпитаници.

В структурата на Регионалния исторически музей са включени общо 29 обекта. В нея е зает 150 души личен състав. Между 180 и 190 хиляди инвентарни единици се съхраняват във фондовете, зад които стоят към 260 хиляди предмета, добави още шефът на Регионалния исторически музей.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР