["Аглика"] Този текст е част от специалното издание на Капитал

...
["Аглика"] Този текст е част от специалното издание на Капитал
Коментари Харесай

"Аглика" изгражда четвърто предприятие в Твърдица

[ "Аглика "] Този текст е част от специфичното издание на " Капитал " Регионален бизнес: Стара Загора, Сливен, Ямбол. Още за развиването на бизнеса в обособените райони в страната може да откриете тук. Новото дружество ще бъде построено взаимно с китайската компания " Атеско " и ще създава машини за цифров щемпел върху текстил. Още по тематиката
Инвестициите в Сливен порастват, а безработицата понижава

Липсата на квалифицирана работна ръка се обрисува като главен проблем пред бизнеса в района
26 сеп 2017
Най-големите компании за текстил и облекло: Поръчки има, няма реализатори

Приходите на водачите в бранша порастват със 7%. С толкоз се усилва и целият експорт, достигайки 3.86 милиарда лева, като 20-те локални колоса вършат 30% от него
11 сеп 2017
От Твърдица през Съединени американски щати до Твърдица

Текстилната компания " Аглика " строи нови фабрики и в града на основаването си до Сливен, и в съименника му в Молдова
12 май 2017
" Аглика " скоро ще има две нови текстилни заводи

Приходите на производителя порастват с 13.3% през 2015 година и надвишават 14 млн. лева
14 яну 2016
Собствениците на текстилното дружество " Аглика " патентоваха своя новаторска технология за цифров щемпел върху текстил. Очакванията им са технологията да откри необятно приложение както в България, по този начин и в чужбина. Затова следващата година в Твърдица ще бъде построен нов цех за произвеждане на машини за цифров щемпел върху текстил, които работят с новата технология. Предприятието ще бъде направено взаимно с китайската компания " Атеско " – водеща компания за произвеждане на машини за цифров щемпел върху текстил в Близкия изток.

" Ще изградим с китайците взаимна компания в региона на текстилното машиностроене и ще продаваме създаваните от нас машини в целия свят ", споделя притежателят на компанията Петко Петков. Предприятието ще бъде издигнато върху закупена от компанията земя от 36 дка в индустриалната част на подбалканското градче.

" За новия машиностроителен цех ще наемем положителни IT експерти. Това ще бъдат фрагменти както от Съединени американски щати, по този начин и от Европа, а също от България. Не е нужно тези експерти да се преселват в Твърдица. Те могат да работят за нас онлайн от чужбина или от офисите си в София ", споделя Петков.

Още вложения

От няколко месеца " Аглика " пусна в деяние нова фабрика за преправка на полиестер и произвеждане на полари в Твърдица. Предприятието работи към този момент няколко месеца.

" Постепенно включваме целия подбор на фирменото ни произвеждане, който запълва доста значима ниша в интериорния дизайн, техническия текстил и облекло ", споделя притежателят на " Аглика " Петко Петков. Това е третият цех на " Аглика " в Твърдица. В индустриалната част на градчето се ситуирани още две предприятия - за хавлиени произведения и за щемпел на постелъчно долни дрехи. Инвестицията в новото дружество е в размер на 8 млн. лева и включва закупуване на земя от 36 дка, застрояването на 20 дка индустриална повърхност и съоръжение с машини.

Плановете включват до края на годината предприятието да работи с 80% от потенциала си. Фирма " Аглика " е измежду първите в България, развили цифров щемпел на постелъчно долни дрехи. Иновативните й произведения в региона на текстила и необятния подбор й носят огромна известност у нас и в чужбина през последните 10 години, когато компанията реализира огромен растеж в производството на постелъчно долни дрехи и най-много при цифровия щемпел върху текстил.

Наскоро " Аглика " откри свое дружество в Молдова за произвеждане на конфекция от полар и постелъчно долни дрехи. Инвестицията в Молдова е от порядъка на 300 хиляди евро. В молдовската фабрика са заети към 100 души, наклонността е броят им да доближи 260. Едно от преимуществата на Молдова е, че сега там има задоволително работна ръка. Предприятието ще извършва поръчки за Съединени американски щати и Европа - най-вече работни дрехи за армията, полицията, топли работни дрехи.

" Материите, които вършим, са с избрани функционални условия. Те са оригиналност в региона на текстила - не пропущат въздух, топлоизолационни и паропропускливи са. Насочили сме се към този текстил, а не към всеобщия ", споделят от управлението на компанията.

Историята дотук

" Аглика " е фамилна компания. Във вземането на управническите решения вземат участие и синът, дъщерята и снахата на Петко Петков - всичките текстилни инженери.

" Преди 10 години нямахме такава популярност и бяхме една от дребните компании в региона на текстилния отрасъл, " споделят притежателите. " Започнахме да означаваме огромни растежи с разширението на асортимента и на пазарите си. "

Освен трите предприятия в Твърдица " Аглика " има дружество и във Велико Търново, в Молдова и в Съединени американски щати. Във Велико Търново предприятието разполага с тъкачен и конфекционен завод. Там се намират комерсиалният и дизайнерският отдел на компанията. Фирмата им в Съединени американски щати се намира във Флорида и е обвързвана най-много с реализирането на комерсиалната активност и продажбите на територията на Съединени американски щати.

Бъдещето

" В продължение на 50 години се занимавам единствено с текстил. При него има огромна динамичност на развиването. Мога да кажа, че най-хубавите произведения са от полиестер. Днес олимпийските първенци се екипират със спортно долни дрехи с полиестер с вградени сребърни йони. Това са нови материи, които се отличават с доста по-добри функционални параметри, в сравнение с старите. Нашият новаторски текстил е обвързван с това да създадем едно ново, топло облекло, само че оптимално олекотено. Следваме новите технологии и сътворяваме нови артикули, които постановяваме на пазара ", добавя създателят на компанията.

Според него постигането на висок потенциал в производството не е измежду целите на компанията. На първо място са нововъведенията, новият подбор, непрекъснатите вложения. Може да се прави огромен бизнес и от Твърдица, безапелационен е Петков. Шегува се, че когато Стефан Данаилов изпява " Аз съм от Твърдица, ти си от Париж ", компанията му стартира да продава хавлии на " Шан-з-Елизе ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР