Около 25 хил. души, сред които световни лидери, преговарящи и

...
Около 25 хил. души, сред които световни лидери, преговарящи и
Коментари Харесай

Климатичната конференция на ООН: Големите зелени очаквания

Около 25 хиляди души, измежду които международни водачи, договарящи и публицисти, ще участват на събитието. Страните ще срещнат по-голям напън да дадат по-амбициозни и по-конкретни обещания от тези в предишното.
Специалният делегат на Съединени американски щати за климата Джон Кери я назова " последната най-хубава вяра за света да се задейства ". Конференцията на Организация на обединените нации по изменението на климата (COP26) ще се организира в Глазгоу от 31 октомври до 12 ноември. Около 25 000 хиляди души, измежду които международни водачи, договарящи и публицисти, ще участват на събитието, което може да дефинира по какъв начин и дали дейно ще бъдат забавени климатичните промени през идващите години.

Целта на COP21 в Париж през 2015 година беше да се реализира съглашение, което задължава участващите страни да се обвържат със задържане за повишението на световните междинни температури до " много под " 2 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалните нива, за предпочитане до 1.5 градуса, с което ще се избегнат най-лошите последствия от смяната на климата. Сега COP26 ще се стреми да зададе курс към огромно понижаване на излъчванията на парникови газове и към закъснение на стоплянето на Земята. Държавните ръководители ще бъдат изправени пред по-голям напън да дадат по-амбициозни и по-конкретни обещания от тези в предишното.

Но в изявление за английската Военновъздушни сили Кери предизвестява, че основни страни следват политики, които са " на ръба да бъдат доста рискови ". И добавя, че в случай че излъчванията не бъдат понижени задоволително през идващите девет години, няма късмет да се реализиран дълготрайните цели. Според учените това ще изисква световните въглеродни излъчвания да отбележат спад с 45% от равнищата през 2010 година до края на това десетилетие. Но с изключение на за къс интервал по време на прелюдия локдаун поради пандемията от ковид излъчванията не престават да се повишават.
Обещайте повече
COP26 е крайният период, до който страните би трябвало да предадат своя обновен национално избран принос (НОП), който демонстрира по какъв начин дадена страна счита да понижи излъчванията си. " НОП даде на държавните управления гъвкавостта да решат какъв да бъде курсът им на деяние, като убеди доста повече участници да се включат към Парижкото съглашение, в сравнение с биха го създали другояче. Но в случай че се прибавят дружно всички съкращавания на излъчванията, препоръчани в проектите, това към момента няма да е задоволително, с цел да приближи света до задачата - под 2 градуса ", обобщава разбор на сп. Economist. Скорошен отчет на Организация на обединените нации демонстрира, че даже в случай че страните изпълнят актуалните си задължения, курсът към момента е към повишение на междинните температури с 2.7 градуса до края на столетието. А генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш назова това " пагубен процес ".
Капитал - брой 42
Затова Парижкото съглашение включва механизъм, който изисква страните да усилват своя НОП на всеки пет години. Според Washington Post доникъде на октомври 107 страни плюс Европейски Съюз са предали своите ревизирани проекти. Но още доста не са и те имат време до началото на COP26, което значи, че значима част от климатичната среща ще заемат полемиките за уговорките на международните държавни управления и апелите да усилят упоритостите си.

Китай - страната, която изпуска най-вече излъчвания и има вложения във въглищни излъчвания по целия свят, ще изиграе основна роля в това дали COP26 ще бъде сполучлива. Кери приканва управляващите в Пекин да усилят напъните си за намаляването на въглерода. Азиатската страна е дала обещание да доближи пик на излъчванията до 2030 година, само че специфичният делегат на Съединени американски щати за климата споделя, че това не е задоволително. " Ако няма значително понижаване сред 2020 и 2030 година, учените настояват, че не можем да стигнем там, където би трябвало да бъдем. Няма да успеем да задържим покачването на температурите на Земята до 1.5 градуса и няма да успеем да реализираме задачата за чиста нула до 2050 година ", показва той. И добавя, че би желал да види в Глазгоу по какъв начин 20-те водещи стопански системи поемат по-амбициозни задължения.
Британският министър председател Борис Джонсън, който е хазаин на събитието, назовава COP26 " повратна точка за човечеството " Фотограф: Reuters Климатична правдивост и компенсации
Очакванията за COP26 са да се приказва интензивно за пари и климатична правдивост. Развиващите се страни нормално замърсяват по-малко на човек от популацията и не са виновни за множеството излъчвания от предишното, само че са наранени от някои от най-тежките резултати от стоплянето на планетата. Ето за какво друга огромна тематика на срещата ще бъде кой ще заплати за адаптирането на разрастващите се стопански системи към климатичните промени. От 2009 година насам богатите страни непрекъснато дават обещание на по-бедните, че ще обезпечат по 100 милиарда $ на година до 2020 година, само че тази цел не е изпълнена. А огромна част от обещанията за понижаване на излъчвания, съдържащи се в НОП, зависят от това страните да получат повече средства. Бедните страни също по този начин ще упорстват за формализиране на финансирането за така наречен загуби и повреди, което ги обезщетява за отрицателните последствия от покачването на температурите. В Парижкото съглашение се загатва за сходен механизъм, само че от този момент не е реализиран необикновен прогрес.

По време на COP26 Съединени американски щати и Европейски Съюз ще заявят ангажимент за световния метан, като се надяват, че останалите страни ще се причислят към тях в обещанието за понижаване на метановите излъчвания с 30% до 2030 година по отношение на равнищата от 2020 година Домакинът на събитието Англия пък ще упорства за по-конкретни проекти за преустановяване на използването на въглищата. Вероятно ще има още полемики и за това по какъв начин да работи интернационалният въглероден пазар. Други обявления могат да включват ограничения за по-бърз преход към електрически коли, понижаване на изсичането на горите и финансиране на системи за отбрана на крайбрежните градове. Както на всяка климатична среща и в този момент се чака компании и вложители обществено да заявят климатичните си проекти, което ще ускори натиска над други да ги последват.

След по-малко от две седмици за две седмици светът ще е COP26. Както обобщава пред Военновъздушни сили ръководителят на климатичната конференция Алок Шарма: " Глазгоу би трябвало да бъде моментът, в който светът се задейства. Имаме някои обещания, само че би трябвало да ги разтеглим. Трябва да подсигуряваме, че задачата за 1.5 градуса е осъществима. Сега е време всички ние да действаме, само че изключително това се отнася за страните от Г-20 и за развитите стопански системи, които дадоха обещание финансова поддръжка за разрастващите се страни и би трябвало да спазят това. "
Какво значи сполучлива COP26Като хазаин Англия ще желае всички страни да поддържат потвърждаването на уговорката за чисти нулеви излъчвания до 2050 година и за значително понижаване на въглерода до 2030 година Ще упорства и за съответни проекти за преустановяване използването на въглищата и на бензиновите коли. Развиващите се стопански системи пък ще търсят финансова поддръжка през идващите пет години, с цел да се приспособяват към климатичните промени. Всичко по-малко от това евентуално ще бъде сметнато за незадоволително, защото просто няма задоволително време, с цел да се резервира изпълнима задачата за 1.5 градуса. А някои учени даже считат, че към този момент сме се забавили и какъвто и да е резултатът от COP26, въпросната цел няма да бъде реализирана. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Как да... 2 Политика 3 Коронавирус 1 Коронавирус 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Как да... 2 Коронавирус 3 Свят Около 25 хиляди души, измежду които международни водачи, договарящи и публицисти, ще участват на събитието. Страните ще срещнат по-голям напън да дадат по-амбициозни и по-конкретни обещания от тези в предишното. Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР