Около 23 000 жители на община Радомир са изправени пред

...
Около 23 000 жители на община Радомир са изправени пред
Коментари Харесай

Радомир е изправен пред водна криза

Около 23 000 поданици на община Радомир са изправени пред водна рецесия от мащаба на тази, която претърпяха перничани през миналите месеци. Причината е намалялото водоподаване от единствения легален извор " Сиреняците ".

По тази причина на 30 юни Общинският съвет на Радомир взе решение, с което упълномощи кмета да изиска да бъде възобновен статутът на помпена станция " Крапец " като авариен водоизточник на града и да изиска 7 млн. лева от страната за ремонта на довеждащ тръбопровод, по който в този момент се губят над 40% от водата.

Досега водната рецесия в Радомир не се е усещала, тъй като градът нелегално употребил вода от язовир " Студена " посредством помпена станция " Крапец " от каптаж " Врелото ". Това стана ясно при експлоадирането на водната рецесия в Перник, което наложи на 1 декември 2019 година водата от там да бъде спряна. С днешна дата оборудванията са разрушени от незнайни с екскаватор, твърди Министерство на околната среда и водите. По тази причина вода от там не може да се подава за Радомир, а и градът има задоволително свои водоизточници, декларират от Министерство на околната среда и водите и отхвърлят настояването на кмета Пламен Алексиев (ГЕРБ).

Министърът на околната среда Емил Димитров го поучава за аварийното водоснабдяване да употребява съществуващи 25 различни водоизточника или да се потърсят други нови от подземни или повърхностни води.

От Министерство на околната среда и водите показват, че популацията на града е към 15 000 поданици и при норма от 200 л вода на ден на гражданин за гарантиране на питейното водоснабдяване са нужни 3000 кубика на ден или 1.095 млн. куб.м/годишно. Ресурсът в изворите в общината е над три пъти повече от количествата, нужни за обикновено водоснабдяване на популацията в града, настояват от ведомството на министър Димитров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР