Около 2000 украинци участваха в еднокилометровото състезание в Киев.От ХАННА

...
Около 2000 украинци участваха в еднокилометровото състезание в Киев.От ХАННА
Коментари Харесай

Хиляди украинци тичат, за да почетат паметта на загиналите във войната

Около 2000 украинци участваха в еднокилометровото съревнование в Киев.

От ХАННА АРХИРОВА Associated Press октомври 29, 2023, 12:02 ч. Украйна.

Тълпата аплодираше бегачите и доста от публиката плакаха, до момента в който чакаха участниците на финалната линия. На живия декор от украински песни насладата и тъгата се смесваха във въздуха, до момента в който животът продължаваше макар войната.

Организаторите на пробега го нарекоха „ Световното Най-дългият маратон “ — „ тъй като никое съревнование не е траяло толкоз дълго, колкото Украйна се бори за своята независимост. “

Около 13 000 души по целия свят се записаха за събитието. Тези, които се състезаваха отдалечено, можеха да пробягат каквото пожелаят разстояние и бяха насърчавани да разгласяват за това в обществените медии.

Състезанието беше проведено от Nova Post, най-известната частна доставка в Украйна компания с двойна цел да уважи бранителите и да набере средства за подсилване на системата за противовъздушна защита на Украйна.

„ Искаме да благодарим и да подкрепим нашите бранители, лекари, спасители, сапьори и доброволци – всички мощни и издръжливи маратонци, които не стопират даже за момент в името на всеки един от нас “, се споделя в описанието на плана.

Nova Post достави стартови комплекти в 65 страни на всички континенти, сподели Инна Поперешнюк, съосновател на Nova Post. Тя посвети надпреварата си на шестима сътрудници, които бяха убити и 17 ранени при съветска офанзива против депото на Нова поща в региона на Харков на 21 октомври.

Володимир Рутковски, 31-годишен деец, приключи курса вървене. В средата на юни той получи тежка контузия, когато съветски снаряд удари десния му крайник по време на контранастъплението на Украйна в региона на Запорожие.

След месеци на рехабилитация той в този момент употребява протезен крак и взе участие в събитието, с цел да отдаде респект на двама починали приятели, Жека и Тихий, които бяха убити в Източна Украйна.

„ Те направиха доста за страната ни и за жалост можеха да създадат доста повече, в случай че бяха живи “, сподели той. „ Но тяхната битка продължава. Ще създадем всичко за тях и в тяхна чест. “

Той прекоси финалната линия с взор, прикрит от ниската външна страна на черна панамена шапка. Той носеше къси панталони, които разкриваха протезния му крайник.

„ Наистина нямам думи, с цел да опиша това, което усещам “, сподели той. „ Много от нашите приятели в никакъв случай няма да бъдат живи и аз няма да мога да им стисна ръката или да седна с тях. “

Но до момента в който одобрявам част, подсети си, че споменът за тях остава за цялостен живот. „ И ние би трябвало да носим техния кръст, както носим нашия личен “, добави Рутковски.

Някои хора пристигнаха от други градове в столицата, с цел да вземат участие в раса. 24-годишната Тетяна Бойко пристигна в Киев от западната Тернополска област.

„ Това е знак на признателност към всички, които пазят и са защитавали страната ни. Вярвам, че това демонстрира, че не сме безразлични към това, което се случва сега, ” изясни тя. от родния й град, който получи пострадвания, до момента в който закачаше взривно устройство на дрон, което докара до неочаквана експлозия, която го остави без оръжие.

„ Има доста млади мъже от моя град, за които си коства да участвате в тази конкуренция “, сподели Бойко. „ Смятам обаче, че той се нуждае от тази поддръжка в този момент. Бих желал да предам това обръщение на всички състрадателни хора, с цел да се включат в набирането на средства.

Бойко се пробва да притегли вниманието към случая на Семанишин, тъй като той има единствено възрастни родители който не може да си разреши да покрие скъпата рехабилитация, от която се нуждае.

Тя копнееше да взе участие в маратон и това беше надпреварата, за което тя най-сетне събра храброст да вляза.

„ И се оказа, че първият ми „ маратон “ стана в действителност специфичен “, сподели тя. „ Това показва нашето съчувствие и това е най-малкото, което може да направи. "

___

Следете отразяването на AP на https://apnews.com /hub/russia-ukraine

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР