Около 2000 души, според румънските медии, излязоха на протест в

...
Около 2000 души, според румънските медии, излязоха на протест в
Коментари Харесай

В Румъния властите започнаха процедура за отстраняване на прокурора за борба с корупцията

Около 2000 души, съгласно румънските медии, излязоха на митинг в центъра на Букурещ и в други огромни градове, откакто министърът на правораздаването Тудорел Тоадер разгласи, че е почнал процедура по отстраняването на ръководителя на антикорупционната организация Лаура Кодруца Кьовеши, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Министърът твърди, че директорката на Националната дирекция за битка с корупцията е нарушила конституцията и е навредила на имиджа на страната в чужбина. Тоадер е министър едвам от месец насам и отхвърли да одобри въпроси от публицисти. Част от причините му бяха медийни изказвания, коите не са подкрепени с доказателства, показва " Ройтерс ".

" Антикорупционната битка не може да прикрие неконституционното, противозаконното, клеветническото държание по адрес на виновни лица от обществените институции ", сподели министърът и загатна, че става дума за неприемливи съгласно закона обстоятелства. Той заяви, че задейства процедура по отстраняването на директорката, която е една от най-популярните персони в Румъния.

Според румънските закони президентът е този, който ще вземе решението за ориста на Кьовеши. Клаус Йоханис, който е десноцентрист и чиито връзки с държавното управление са обтегнати, постоянно е защитавал Кьовеши, която е на поста си от 2013 година В изказване той напомни, че на няколко пъти е казвал, че е удовлетворен от работата на антикорупционната дирекция и че поддържа към момента тази позиция. Докладът на Тоадер е неразбираем и се нуждае от спомагателен разбор, се споделя в изказване на президента.

Опозиционните дясноцентристки партии желаеха оставката на Тоадер, обвинявайки го, че е застанал на страната на нарушители.

В отчет от 30 страници в четвъртък министърът упрекна Кьовеши, че има властническо поведение, че се е месила в следствията, водени от нейни подчинени, че е подлагала на критика проектозакони за правораздаването в изявленията за интернационалните медии. Той сподели, че тези рецензии са засегнали по един необратим метод имиджа на Румъния.

Тоадер засяга проектозакон за правосъдна промяна, признат в края на 2017 година от Народното събрание, само че подложен на критика от Европейската комисия и от няколко западни столици, които се притесняваха, че той ще накърни независимостта на магистратите. Няколко членове от този проектозакон бяха оповестени за противоконституционни от Конституционния съд.

Самата Кьовеши сподели предходната седмица, че офанзивата против нея е офанзива против правосъдната институция, подета от упрекнати или наказани хора, които, съгласно нея, желаят да дискредитират антикорупционната дирекция. Мандатът на Кьовеши би трябвало да изтече през април 2019 година, а тя съобщи, че не вижда учредения да подава оставка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР