Около 200 млн. девойки и жени по света се били

...
Около 200 млн. девойки и жени по света се били
Коментари Харесай

ООН: По света има около 200 млн. обрязани жени

Около 200 млн. девойки и дами по света се били подложени на извънредно мъчителната процедура на женско обрязване (FGM), сочат данни от Организация на обединените нации, представени от Би Би Си.

Въпреки че огромна част от дамите, които са били подложени на тази осакатяваща интервенция, живеят главно в страните от Африка и Близкия изток, има данни за случаи на женско обрязване в страни от Азия и Латинска Америка. Също по този начин такива интервенции се правят в Западна Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия, оповестяват от Организация на обединените нации. Почти всички такива случаи са свързани с живота в затворени етнически групи и общности от имигранти от африкански страни.

Организация на обединените нации приканва за слагане на завършек на тази процедура, а 6 февруари беше разгласен за ден на непоносимост към женското обрязване.

Женското обрязване може да стане причина за съществени здравословни проблеми, включително и душевен. Жените, подложени на тази процедура, се сблъскват с тежки отрицателни последици от осакатяващата интервенция през целия си живот.

Женско обрязване се назовава отстраняването – цялостно или отчасти – на външните женски гениталии (част от клитора, огромните или дребните срамни устни).

В международната здравна или правозащитна общественост терминът „ женско обрязване “ не се употребява от 80-те години на предишния век. Обикновено тази интервенция се назовава „ пострадване на женските гениталии “ или „ осакатяваща интервенция на женските полови органи “.

Най-често като причина за осъществяването на такава интервенция се загатват някои обществени правила, религиозни убеждения, неправилна визия за хигиена. Това също по този начин се счита за един от методите за запазване на девствеността и като изискване за сключването на брак при някои култури.

Понякога женското обрязване се трансформира в обредна гала, бележеща нахлуване в зрялата възраст. В редица страни е съвсем невероятно за девойките да се омъжат, в случай че не са минали през тази интервенция. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР