Около 200 любители на планината взеха участие в масовия поход

...
Около 200 любители на планината взеха участие в масовия поход
Коментари Харесай

Берковица отбеляза 171 години от рождението на Иван Вазов /снимки/

Около 200 фенове на планината взеха присъединяване в всеобщия поход „ По стъпките на Вазов “ до връх Ком в събота, /17 юли/, проведен за пета година от Община Берковица. Събитието бе отдадено на 171-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.
Деца, възпитаници, пенсионери, жители и посетители на града от цялата страна одобриха предизвикването на и се включиха в всеобщото нанагорнище на върха. Сред запалянковците бяха и зам.-кметът на Община Берковица Спаска Георгиева, ръководителят на общинския съвет Деян Еленков, чиновници на общинската администрация, Павлина Филипова - Европейски първенец по биатлон за 2006 година и завоювала 4-то място на Олимпиадата в Нагано през 1998 година.
Сред очарователната природа на Берковския балкан, с мирис на борова гора, вълнуващи гледки и омайни билки, участниците, незабелязано и с бодра стъпка, доближиха до крайната цел. Пристигайки на върха всички запалянковци получиха заслужени подаръчни пакети, обезпечени от Община Берковица.
Под звуците на химна на Република България празникът на върха стартира с издигане на националния байрак. В ритуала взеха присъединяване представители от спортните клубове на общината - Семеен кодекс по Биатлон, Ръгби клуб „ Балкански котки “, ФК "Ком " /Берковица/, Клуб по Приложно колоездене, Карате Джуджицу клуб, Клуб по ММА. Честта да издигне националното знаме бе оказана на шестгодишния Велислав Захариев от Берковица - повторен Републикански първенец по шахмат за 2021 година. Малкият Вели, който написа история в детския шахмат у нас, завоювайки досега в национални и интернационалните шампионати 10 купи и 27 медала, за следващ път бе мотив града да се гордее с него, който за първи път изкачи връх Ком. С високия си борбен дух първенецът показва покорени върхове освен на шахматното поле, само че и отвън него. Той получи и специфична премия от Община Берковица.
В знак на благодарност към делото на огромния и заслужен българин Иван Вазов, пред барелефа му сервираха цветя зам. – кметът на Община Берковица Спаска Георгиева и ръководителят на общинския съвет Деян Еленков.
Прочувствено слово за живота и творчеството на поета, живял, работил и творил в града, където основава и едни от най-силните си произведения – стихотворенията „ На Ком “ и „ Малини “, поемата „ Грамада “, повестта „ Митрофан и Дормидолски “, бе изпълнено от Калина Петрова, организатор на къща музей „ Иван Вазов “ – Берковица.
Празникът продължи с богата литературно - музикално стратегия. В осъществяване на Патрисия Димитрова прозвуча песента „ Моя страна, моя България “. Деница Любенова извърши стихотворението „ Аз съм Българче “, а Гергана Лазарова, възпитаничка на Обединена школа по Изкуствата при Народно читалище „ Иван Вазов – 1872 “ с началник – Лариса Симова, разчувства всички присъстващи с ангелския си глас. Чухме и стихотворението „ Малини “, като участниците запяха част от него.
Най-малкият и най-възрастният участник в похода получиха специфични награди. Шестгодишната Деница Любенова също получи премия за минимален участник в тържествената стратегия.
За празничното въодушевление на всички се погрижиха и танцов клуб „ Бързия “ към Народно Читалище „ Иван Вазов 1911 “ - Бързия с началник Тодор Тодоров, както и фолклорен клуб „ Танцувай за здраве “ с началник Ирина Найденова. С красивите си осъществявания те съумяха да завладеят дребни и огромни. Под звуците на фолклорните ритми, на 2016 м., празникът приключи с първото най-голямо празнично хоро, изпълнено до в този момент на връх Голям Ком.
Община Берковица изрича своята признателност към всички поданици и посетители на Берковица, които взеха присъединяване в похода и за следващ път, посредством своята единодушие, съживиха патриотизма и ни накараха да се гордеем, че сме българи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР