Около 200 души се заразяват с ХИВ/СПИН в България всяка

...
Около 200 души се заразяват с ХИВ/СПИН в България всяка
Коментари Харесай

Около 200 души се заразяват с ХИВ/СПИН в България всяка година

Около 200 души се заразяват с ХИВ/СПИН в България всяка година. В момента хората у нас с тази диагноза са към 3000. Около 85% от тях са мъже, като половината от тях са споделили, че вършат секс с мъже. Причината за високия %, инфектирани в тази общественост, е, че аналният секс, който те практикуват, е 100 пъти по-рисков от вагиналния, заяви проф. Христо Тасков от Националния център по заразни и паразитни заболявания. Градовете с най-вече такива случаи са София, следвана от Пловдив, където преди години процентът се усили поради гърмеж на инфекцията в "Столипиново ", а след него Варна.
В света с ХИВ/СПИН са към 40 млн. души и всяка година се откриват към 2 млн. нови случая. По одобрен цифров модел може да се направи прогноза за идващите години. За България тя сочи ориентировъчно към 3500 инфектирани през 2020 година, пише  "24 часа ". Най-често инфекцията у нас се открива при хора сред 20 и 40 година, само че нормално диагнозата е 5-6 година след заразяването. Което сочи като рискова възраст гимназиалните години - сред 15 и 19 година, изясни проф. Тасков. В България са редки случаите на предаване на болестта от майка на новородено.
"Преди 30 година не можехме да си помислим, че ще има лекуване, което при ще даде опция индивидът с вируса на СПИН да живее толкоз, колкото би живял и без да се е срещал с вируса ", сподели проф. Тодор Кантарджиев, шеф на НЦЗПБ.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР