Около 200 000 възрастни в България боледуват от атопичен дерматит.

...
Около 200 000 възрастни в България боледуват от атопичен дерматит.
Коментари Харесай

В Световния ден на атопичния дерматит: българските пациенти нямат достъп до иновативни терапии |

Около 200 000 възрастни в България боледуват от атопичен дерматит. В Европейския съюз към този момент са утвърдени няколко новаторски лечения, които за първи път в историята на лекуването на атопичния дерматит овладяват най-тежките форми на болестта, само че българските пациенти към момента нямат достъп до тях.

Това оповестиха кожни лекари, специалисти и представители на пациентски организации във връзка 14 септември, Световен ден на атопичния дерматит.

На хората със болестта е отдадена и акцията „ Свободни в своята кожа “, която цели повишение на публичната осведоменост за медицинските и социално-икономическите измерения на казуса.

Организатори са Българското дерматологично сдружение (БДД), Българската асоциация за протекция на пациентите (БАЗП) и Федерация „ Български пациентски конгрес “. Партньор на самодейността е Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители (ArPharM).

България е единствената страна в Европейски Съюз, в която атопичният дерматит не е приет за социалнозначимо заболяване и медикаментите за лекуване отвън болница не се заплащат от здравноосигурителната институция.

Българското дерматологично сдружение изпрати отворено писмо до Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването с гледище атопичният дерматит да бъде приет за социалнозначимо заболяване и да бъде включен в листата на болесттите, за чието домашно лекуване заплаща НЗОК.

„ Сега решението е в ръцете на Надзорния съвет на НЗОК и имаме вяра, че ще покажете грижа за българските пациенти с атопичен дерматит и ще наредите и България на картата на европейските страни. Добавянето на болестта в Списъка ще даде опция за лекуване на към 45 пациенти годишно “, се споделя в писмото до институциите.

Здравната каса изисква да са изпълнени най-малко 3 от 5 критерия, с цел да има реимбурсиране на домашното лекуване за обещано заболяване. Атопичният дерматит покрива задоволително критерии, само че все пак към момента не е в листата.

„ Атопичният дерматит е заболяване със обществено значение, тъй като е обвързвано със съществено нарушаване на качеството на живота, на работоспособността и с неспособност за упражняване на мечтани специалности, спортове и занимания. В цяла Западна Европа е признато, че болестта е социалнозначимо и може да бъде лекувано с новите лечебни средства, само че в България към момента не е по този начин макар напъните ни от страна на научното дерматологично сдружение и пациентски организации “, сподели доцент Гриша Матеев, ръководител на БДД, шеф на Клиниката по дерматология в УМБАЛ „ Александровска “. Той изрази вяра, че апелът на специалисти и пациенти ще бъде чут.

Атопичният дерматит не е рядко заболяване, само че болните, на които се постанова да одобряват най-новите лечебни средства, са малко – единствено най-тежките случаи, добави доцент Матеев. У нас те имат опция единствено за класическа терапия, до момента в който в Европейски Съюз към този момент се ползват новите лечения. „ В тази посока са и нашите старания: в тежките си форми атопичният дерматит да бъде приет за социалнозначимо заболяване и тези пациенти да имат право на най-съвременното лекуване, с цел да могат да живеят обикновено като останалите хора. Става въпрос за 40-50 души годишно, изясни доцент Матеев.

„ Личната финансова тежест е голяма, доста от пациентите не се лекуват “, сподели Пламен Таушанов, ръководител на БАЗП. „ Има задоволително правни учредения и новаторските лечения при атопичен дерматит би трябвало да бъдат реимбурсирани и в България, както в останалите страни от Евросъюза. Свързан е и въпросът с прекомерно дългия период, който минава от разрешението за приложимост до обезпечаването на достъп до нови медикаменти у нас – той би трябвало да се редуцира “, добави Таушанов.

Европейската организация по медикаментите (ЕМА) към този момент утвърди 3 нови медикаменти, които разрешават цялостно преодоляване на признаците при умерена и тежка форма на атопичен дерматит и на съпътстващите болести. Това са лечения от нов вид, които блокират механизма на възпалителната реакция при атопичен дерматит и по този начин болестта се поддържа под непрекъснат надзор. Времето, което е належащо за включване на ново лекарство за реимбурсация у нас, е приблизително 707 дни от датата на утвърждение от ЕМА.

Атопичният дерматит е заболяване на развитите индустриализирани общества с висока хигиена. Преди 20-тина години единствено 8% от децата са получавали тази диагноза, до момента в който в този момент към този момент са 30% в развитите страни.

Атопичният дерматит е хронично възпалително заболяване, което се демонстрира под формата на обрив, придружен от непрекъснат сърбеж, сухота, напукване, зачервяване и загрубяване на кожата. Първият признак е мощен сърбеж, който предшества обрива.

Симптомите при умерена и тежка форма на болестта са съществени и продължителни. 85% от пациентите се оплакват от сърбеж, като при 61% той се разказва като тежък и нетърпим, а при 42% продължава над 18 часа дневно и се ускорява през нощта . Кожата е суха по рождение и се образуват сквами (люспи).

При 77% от хората с атопичен дерматит е налице мощна болежка или дискомфорт. Отсъствие от работа във връзка на болестта се постанова при 57% от болните, сочи изследване в западноевропейски страни.

Част от пациентите развиват съпътстващи болести на дихателната, сърдечно-съдовата, костната система и други Поради това атопичният дерматит се дефинира и като редовно заболяване.

Още забавни обстоятелства на фейсбук страницата 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР