Около 20% се е повишила през последните два месеца цената

...
Около 20% се е повишила през последните два месеца цената
Коментари Харесай

Цената на хляба ще расте още

Около 20% се е повишила през последните два месеца цената на хляба в област Добрич, като упованията са до края на годината да има и в допълнение нарастване, написа БНР. Цените на брашното се чака да доближат 1000 лева за звук. Драстичното е нарастване и на цената на тока. Според Регионалния съюз на сладкарите и пекарите огромна част от по-малките производители са застрашени от банкрут.

Хлябът е понижен и като грамаж, с цел да е на търпима за потребителя цена. Хляб от 600 грама сега на едро коства към 1,20 лева

Ако се съблюдава остарялата формула за образуване на цената на хляба, то той към този момент би трябвало да коства 3-4 лева за кг, съобщи ръководителят на Регионалния съюз на сладкарите и пекарите Тодор Няголов.

" До Нова година цената на брашното ще скочи към 1000 лева Цената на тока пораства стремглаво, неизбежно е да няма повишаване. Дано да е най-малко след Коледа ", разяснява той.

По-малките пекарни, изключително тези, които се занимават с произвеждане единствено на закуски, към този момент освобождават личен състав. При тези цени на тока и суровините са застрашени и от банкрути, добави Тодор Няголов.

Преди две седмици ръководителят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева съобщи, че няма по какъв начин да се направи прогноза с какъв брой ще нарастне хлябът.

От сектора имат предложение за депутатите да вкарат 9% Данък добавена стойност ставка на съществени храни, измежду които и хляба.

Междувременно Република Северна Македония взе решение да наложи таван на цените за някои съществени хранителни артикули в търговията на едро и дребно.

Решението планува цените да бъдат лимитирани до равнището, на което са били на 1 декември 2021 година, като таванът ще важи до 31 януари 2022 година с опция за удължение, в случай че пазарната обстановка го постанова, оповестиха от държавната пресслужба.

Сред тях са самун, захар, брашно, слънчогледово олио, прясно месо, деликатеси и сирене.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР