Около 20 процента от пълнолетното население у нас признава, че

...
Около 20 процента от пълнолетното население у нас признава, че
Коментари Харесай

20% от пълнолетните българи са търсили помощ при проблеми със сърцето и диабет - Здраве

Около 20 % от пълнолетното население у нас признава, че е търсило лекарска помощ поради кардиологични проблеми и/или диабет.

Това сочат данните от извършено социологическо изследване по поръчка на Дружеството на кардиолозите в България, заяви през днешния ден на конференция във Варна във връзка Световния ден на сърцето – 29 септември, ръководителят му проф. Асен Гудев. Той посочи, че това не е класическото епидемиологично изследване, което се прави в медицината, заяви Българска телеграфна агенция.

Допитването е извършено като телефонно изявление сред 17 юни и 3 юли с представителна извадка за пълнолетните поданици на страната, сподели шефът на Центъра за разбори и маркетинг, който е провел сондажа, Юлий Павлов. Той се включи онлайн в конференцията. Павлов посочи, че са интервюирани 9835 души.

Данните от допитването сочат, че 79.6 % от интервюираните не са записали сърдечно-съдови проблеми и нямат диабет. Останалите 20.4 % са споделили или за сърдечносъдов проблем, или за диабет, или и двете, сподели Павлов. Той добави, че когато е изчисляван процентът по отношение на цялото пълнолетно население, организацията се е базирала на данните на Национален статистически институт към края на предходната година или на база към 5.6 милиона души.

Проф. Гудев сподели още, че най-честият кардиологичен проблем е артериалната хипертония . За това са съобщили 50 % от хората, които имат някакъв кардиологичен проблем. Той добави, че след две години проучването ще бъде повторено, с цел да се види какъв е трендът. Специалистът разяснява още, че смъртността от сърдечносъдови болести продължава да бъде доста висока в целия свят. По думите му това води до понижена дълготрайност на живота и до повишение на инвалидизацията.

Началникът на килниката по кардиология на УМБАЛ " Св.Марина " във Варна проф. Йото Йотов уточни, че рисковите фактори за сърдечносъдовите болести са нарасналите стойности на артериално налягане, наднормено тегло, нарасналите равнища на холестерол, замърсяването на въздуха и други.

Днес в курорта " Албена " стартира 17-ия Национален конгрес на Дружество на кардиолозите в България, в който се чака да вземат участие присъствено и виртуално близо 1000 експерти от страната и чужбина.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР