Около 20 000 военнослужещи от 10 страни от НАТО се

...
Около 20 000 военнослужещи от 10 страни от НАТО се
Коментари Харесай

Войски на НАТО пресичат река Висла при голямо военно учение

Около 20 000 военнослужещи от 10 страни от НАТО се приготвят да пресекат в понеделник най-дългата река в Полша в границите на обучение, което има за цел да приготви силите на алианса за въздържане на съветската експанзия.

Учението " Дракон 24 " (Dragon-24) ще се организира покрай град Коженево, ситуиран на към 100 километра северно от Гданск.

" Дракон 24 " е част от по-голямото военно обучение " Непоколебим бранител 2024 " (Steadfast Defender-24), което НАТО организира сега по източния си фланг. Това са най-мащабните военни маневри на алианса от края на Студената война.

Пресичането на река Висла с построяването на понтонен мост ще ревизира способността на сухопътните, морските, военновъздушните и кибернетичните сили да работят дружно по време на огромна военна рецесия, обявиха полските въоръжени сили.

Все повече европейски публични лица предизвестяват, че в околните години Русия може да подложи на тестване солидарността на съдружниците от НАТО. Въпросът за това до каква степен алиансът е подготвен за война провокира все по-разгорещени полемики след началото на съветската инвазия в Украйна, отбелязва ДПА.
Полша е една от най-отдадените поддръжнички на Украйна и също така одобри близо 1 000 000 украински бежанци от източната си съседка. Освен това Полша е логистичен център за западната военна помощ.

В последно време Варшава направи съществени вложения в придобиването на съвременни оръжейни системи и изразходва към 4% от своя Брутният вътрешен продукт за защита.

Премиерът Доналд Туск наскоро съобщи, че заканите на съветския президент Владимир Путин към Запада би трябвало да се възприемат " убийствено съществено ".

Река Висла извира от планините в Южна Полша и се влива в Балтийско море, преминавайки през някои от най-големите градове в страната.

Кремъл дефинира маневрите " Непоколебим бранител 2024 " като опасност за Русия. Говорителят на съветското президентство Дмитрий Песков напомни, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция, на 31 януари, че алиансът е бил основан за борба с Москва, заради което Руската федерация подхваща нужните ограничения.

В същото време заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко каза на 21 януари, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция, че мащабът на ученията " Непоколебим бранител 2024 " демонстрира " необратимо завръщане " на алианса към схемите от Студената война.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР