Около 20 000 души, които вземат участие в изборния процес,

...
Около 20 000 души, които вземат участие в изборния процес,
Коментари Харесай

Пфайзер/Бионтех само за участниците в изборния процес |

Около 20 000 души, които вземат присъединяване в изборния развой, ще бъдат имунизирани до 14 март с иРНК имунизацията, която беше доставена. Това стана ясно от брифинга на зам.-министър Жени Начева във връзка старта на имунизациите на следващия ден.

„ Дозите иРНК ваксини обезпечават изборния развой. Ние сме обезпечили този развой и това е приоритет, с цел да могат хората, които ще вземат участие в изборите, да получат втора доза до 4 април “, съобщи тя. Също предпочитани са и лицата от първите етапи, които след това са решили, че желаят да се имунизират.

Избор на ваксина няма 

Над 70 000 са записалите се за имунизация през е-системата. Имунизациите стартират на следващия ден с препарата на " АстраЗенека ", избор на ваксина към този момент няма. Това стана ясно от брифинга на зам.-министър Жени Начева във връзка старта на имунизациите на следващия ден.

Всички, които са се записали за имунизация с иРНК ваксина, ще би трябвало да изчакат, до момента в който има количества от " Пфайзер " / " Бионтех " и " Модерна " за имунизации отвън етапите и ангажираните с изборния развой, изясни Начева.

Към момента последната допустима дата записване е 31 март. Близо 70 000 лица са се записали за имунизация сред 11 и 31 март. Делът на искащите над 50 година е 56,5%.

Над 10 000 са записаните на възраст сред 70 и 79 години; над 12 000 са пожелалите да се имунизират през е-системата на възраст сред 50 и 59 г.; близо 15 000 са сред 60 и 69 година

Разпределение по области

- към 30% от записаните (над 30 000) са от София (град);

- над 10 000 са в Пловдив;

- над 7000 във Варна;

- близо 7000 са в Бургас и София област;

- към 3000 са искащите в Плевен и Стара Загора.

Най-слаб интерес към е-списъците, с по към 700 записани за имунизация, има във Видин, Смолян, Монтана и Разград.

По имунизационни центрове

Над 335 имунизационни центъра са включени на територията страната. Днес към тях са разпределени нужните дози ваксина на " АстраЗенека ". 

Най-желан център за имунизация е ВМА с над 8000 записани за имунизация в лечебното заведение, " Пирогов " - 4000; УМБАЛ " Св. Анна " - 3000; Александровска болница - 3000; както и РЗИ в Пловдив, Стара Загора, Кюстендил и Варна.

Подведени ли са към този момент записаните

„ Тяхното право да изчакат иРНК ваксина не е отнето “, отговори Начева след въпрос защо системата дава право на избор, когато в последна сметка вероятната алтернатива е само една. Според нея обаче каква ваксина е подобаваща за съответното лице може да реши най-добре доктор.

Ако има отказали се да се имунизират с " АстраЗенека "

При налични дози и свободни места посредством РЗИ ще се насочват лица от етапите за ваксиниране на предпочитани групи. Здравните инспекции ще оказват помощ и при струпване на хора, като на място ще могат да се включат техни мобилни екипи. Начева призна, че е допустимо в първите дни да има проблеми от организационен темперамент.

Личните лекари

В отговор на въпрос дали персоналните лекари са дискриминирани в интерес на големите болници, Начева означи, че джипитата " от ден на ден ще се ангажират в процеса ", само че посочи, че с тях не е било говорено да слагат иРНК ваксини, защото нямат подобаващи условия за съхранението им.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР