Около 2% са електрическите коли у нас и все още

...
Около 2% са електрическите коли у нас и все още
Коментари Харесай

Все още е ниско нивото на покупка на електромобили у нас

Около 2% са електрическите коли у нас и към момента покупката на електроавтомобили в страната е на много ниски равнища. В страните от Европейски Съюз през тази година процентът на изцяло електрически коли надминава 10% от общия брой на колите, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В страната ни във всички съществени автомагистрали към този момент има зарядни станции, в това число и много мощни от над 150 киловата. В по-големите градове зареждането на електрическа кола не е никакъв проблем, тъй като станции има безусловно в разстояние на няколко стотин метра една от друга. В столицата потреблението на електромобил дава право на гратис паркиране.

Цената за 1 киловат на станциите е сред 0.90 лева и 1.05-1.10 лв.. Като съществена причина за дребния брой закупени електрически коли у нас се показва високата цена и неналичието на каквато и да е поддръжка от страна на страната, за хората, които вземат решение да минат от твърдо гориво на ток. В прилежаща Румъния дотацията, която купувачът получава може да доближи и 10 000 евро за нов автомобил.

Данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) демонстрира, че продажбите на напълно електрически коли в България нарастват със 71,6% до 175 броя през второто тримесечие на 2021 година

Българският пазар е изпреварен по продажби на електрически автомобили от огромна част от страните в Европейския съюз (ЕС), като само Словения (+13,3%), Унгария (+37,5%), Румъния (+39,9%) и Словакия (+70,4%) регистрират по-скромни нараствания. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР