Около 2 милиарда лева сме похарчили преди и по време

...
Около 2 милиарда лева сме похарчили преди и по време
Коментари Харесай

Колко похарчихме преди и по време на празниците и започнахме ли да спестяваме през януари?

Около 2 милиарда лв. сме похарчили преди и по време на коледно-новогодишните празници. Това демонстрират данни на Националния статистически институт. Най-много заплащания са осъществени в интервала от 18 до 31 декември, най-вече в огромните градове в страната.

За дарове, артикули за трапезата, куверти за заведения за хранене и ваучери за пътувания. Това са главните неща, за които множеството български фамилии са отделили огромна част от бюджета си в последния месец от предходната година.

" Около 2 милиарда са похарчили жителите за дарове и разноски по посрещането на празниците. Това беше краят на годината, доста от компаниите дадоха бонуси, тласъци, тъй че още веднъж подтикнаха разноските. Това, което ми демонстрираха числата е, че разликата сред разноски и приходите приблизително за жителите на нашата република е към 450 лв. ", изясни доцент Елена Ставрова – икономист.

Между 200 и 600 лв. са отделили за празниците част от жителите на Благоевград. Въпреки многото мотиви обаче, е имало и ограничения.

Ангел Стоянов: " Не съм изчислявал сумата, която съм похарчил, само че всяка година се харчат задоволително пари, лишихме се от отмора, предпочетохме да си останем у дома. "

Александър Митрев: " Между 200 и 300 лв. – декември месец си е време, в което се сервират дарове. "

Доходоносен декември за ресторантьорите и по-слаб спрямо отминали години за притежатели на дребни хранителни магазини в Благоевград, регистрират от бизнеса.

" Българинът е привикнал по този начин да се каже да се отпуска и изключително за празниците всеки държи да има няколко такива вечери ", сподели Васил Димитров – притежател на верига заведения за хранене в Благоевград.

" Доста по-зле, хората купуват от огромните вериги. Нямаше по какъв начин ние да се преборим с техните цени. Януари – Васильовден, Атанасовден, празници има, февруари обаче може и да затворим ", сподели Васил Лазаров – притежател на хранителен магазин в Благоевград.

Заради доста именни дни през януари, бизнесът в Благоевград и сега регистрира положителни облаги. Най-слаб обаче за всички браншове е месец февруари, когато част от българите стартират да възнамеряват и летните си почивки.

Репортаж: Али Мисанков, Анатоли Костов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР