Около 1500 самодейци от 80 състава ще участват в традиционния

...
Около 1500 самодейци от 80 състава ще участват в традиционния
Коментари Харесай

1500 самодейци се събират за традиционния турлашки събор в Чупрене

Около 1500 самодейци от 80 състава ще вземат участие в обичайния турлашки фолклорен събор „ Када кум прасе и ти вречу “. Осемнадесетото издание ще се организира от 14 до 16 юни на площада в село Чупрене, сподели Венеция Рангеловска от локалното читалище.
Във фолклорната стратегия, която няма конкурсен темперамент, ще вземат участие три състава от Сърбия и един от Румъния. В съпътстващата галерия базар над 80 производители, занаятчии и търговци ще покажат своите артикули и творби, добави Рангеловска.
По време на събора е проведена кулинарна галерия на обичайни турлашки ястия и обредни хлябове, като посетителите могат да видят и метода на приготвянето им. Ще бъдат показани присъщите ястия бел муж, оцът или косачко кисело, претъркан компир, дзипка, орешняк (баница с орехи) и др,. Всеки клиент може да ги дегустира, посочи тя. Подготвена е и проява на остарели и позабравени традиции и занаяти.
Самодейци от село Шишенци ще дефилират с национални носии на над 100 години. Деца до 10-годишна възраст ще вземат участие в конкурс за най-автентично турлашко облекло, изясни още Рангеловска.
За положителното въодушевление на гостите на събора ще се погрижат изпълнителите Татяна, оркестър „ Канарите “, Ана Мария и Злати Петров, Емир Джулович.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР