Около 1500 души са хората в България, които страдат от

...
Около 1500 души са хората в България, които страдат от
Коментари Харесай

Животоспасяващо лекарство за хора с рядко заболяване изчезна от аптечната мрежа у нас

Около 1500 души са хората в България, които страдат от рядкото заболяване Миастения гравис и се нуждаят от лекарство, с цел да оцелеят. Те обаче сигнализират, че животоподдържащите лекарства липсват в аптечната мрежа.
„ Ние не може да живеем без тези медикаменти. Не можем да водим живота, който така и така не е толкоз пълностоен. Министерството на здравеопазването ни обрича на гибел. Нямаме друго лекуване ”, уточни Нели Върбанова.
Тя, както и останалите с рядкото заболяване, се опасяват, в случай че останат месец без медикаментите, които одобряват всекидневно, тъй като може да изгубят живота си.
„ С тези медикаменти сега съм на крайници. Заболяването е сходно на множествена склероза - намаляване в мускулите, говора, челюстта, преглъщането, двойно виждане. Хората са обречени на гибел без тези медикаменти ”, добави тя.  
От организацията на болните от болестта са отправили и питане към министерството. „ Към този миг отговорът е, че компанията, която внася медикаментите, просто е спряла, без да ги предизвести. Докато в другите европейски страни медикамента го има. Само за България е спряно ”, разясни Върбанова.
Позицията на Здравното министерство:
„ В Министерство на здравеопазването на 26.05.2023 година е постъпило уведомително писмо от „ Тева Фарма ” ЕАД, с което компанията осведоми Министерство на здравеопазването, че притежателят на разрешението за приложимост (ПРУ) Teva B.V., Нидерландия, краткотрайно и непредвидено прекратява продажбите на територията на България на лекарствения артикул Kalymin 60 mg tablets с интернационално непатентно название Pyridostigmine, заради привършване на наличните количества и неспособност за ново произвеждане в къси периоди.
В допълнение, на предходното писмо, през днешния ден – 28.06.2023 година в Министерство на здравеопазването е постъпило ново съобщение. Съгласно предоставената в него информация, предстоящата дата за последваща доставка на лекарствения артикул Kalymin 60N Tablet 60 mg x 100  е 31.07.2023 година Следващите доставки са планувани за м. август и м. октомври 2023 година ”, прецизират от Министерство на здравеопазването.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР