Около 15,7 млн. лв. ще са нужни на Централната избирателна

...
Около 15,7 млн. лв. ще са нужни на Централната избирателна
Коментари Харесай

ЦИК иска 15,7 млн. лева за предсрочните избори

Около 15,7 млн. лева ще са нужни на Централната изборна комисия за подготовка и организация на предварителните избори на 11 юли. Това е прогнозната сума в изпратеното през вчерашния ден писмо от ЦИК до Министерството на финансите, което би трябвало да изготви план-сметката за вота, заяви " ".

Най-голямото перо - 14 млн. лева, ще отиде за материално-техническото обезпечаване на изборите. Тук влизат средствата за печатане на хартиените бюлетини, компютърната обработка на данните от гласуването, доставката на нови машини, с каквито ще се гласоподава и в секциите с над 300 гласоподаватели в чужбина, логистика, програмен продукт и разяснителна акция измежду гласоподавателите.

8 млн. лева е прогнозната сума за покупка на нови машини, стана ясно по време на дебатите измежду членовете на ЦИК. 1,2 млн. лева се плануват за медийни пакети, на които имат право партиите, обединенията и самостоятелните претенденти за народни представители. 300 000 лева пък се плануват за образование на РИК и СИК. Все още не е ясно какъв брой тъкмо машини ще би трябвало да се купят. Затова на съвещанието породи спор сред членовете на ЦИК дали занапред може да се уточни съответна сума, която ще е нужна за пазаруване на устройствата.

В някои по-големи секции в страната може да се наложи да има по 2 машини за гласоподаване, позволи зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева. Затова съгласно нея комисията би трябвало да направи опит какъв е броят на гласоподавателите, които могат да гласоподават с едно устройство. ЦИК чака данни от " Информационно обслужване " в какъв брой секции зад граница са дали своят вот над 300 души, с цел да се пресметна какъв брой машини са нужни за тях, посочи по-рано през вчерашния ден Матева пред bTV.

Комисията ще приготви и огромна разяснителна акция в страната, която да покаже на гласоподавателите по какъв начин се гласоподава с машина. Матева разгласи и че има 78 устройства в регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи, само че с тях не е гласувано на избори.

" Колегите, които са били в предходната ЦИК, споделиха, че тези машини по някаква причина са били изпратени от доставчика по " Еконт " до РИК без глобата на комисията. И по този начин е преценено в този миг - и считам, че е вярно - да бъдат съхранени в полицията ", изясни тя.

По-късно в четвъртък другият зам.-председател и представител на ЦИК Цветозар Томов посочи, че " задържаните " в Министерство на вътрешните работи машини не са 78, а 10. Между 400 и 500 машини в допълнение би трябвало да осигурим за изборите, счита той. Според него " най-тежкият проблем е хората да преодолеят страха си от новия метод на гласоподаване ".

Иначе физическото пренасяне на машините по секциите не е потежко от доставянето на бюлетини, уточни той пред Нова тв. Как ще става механически видеозаснемането при оформяне на документите след края на изборния ден, ще се разисква и взема решение занапред от ЦИК.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР