Около 1300 лева или близо две минимални заплати са необходими,

...
Около 1300 лева или близо две минимални заплати са необходими,
Коментари Харесай

1300 лева са необходими за да изпратищ детето си на училище

Около 1300 лв. или близо две минимални заплати са нужни, с цел да изпратите детето си на учебно заведение тази година. В това число влиза закупуването на облекла, обувки, яке, униформа, раница, учебници, пособия, тетрадки и други консумативи . За фамилиите с две или повече деца , които вървят на учебно заведение, финалната сметка излиза непостижима.

Цените на тетрадките бяха коментирани пред „ Bulgaria ON AIR “ от Станислава Георгиева от Борсата за образователни принадлежности. Според нея цената зависи най-вече от формата, броя на страниците, дебелината на листите и дизайна на корицата . Последното е от изключителна значимост за учениците, надлежно и за техните родители, които се преценяват с условията на своите деца, макар че това може да им излезе по-скъпо. Така една тетрадка може да коства от 80 стотинки до 10 лв. . Често родителите отиват да пазарят с авансово квалифициран лист, от който отмятат едно по едно закупените принадлежности, а бюджетът също е авансово избран. 

Сметката може да набъбне и от закупуването на специфични консумативи, които учителите изискват. Така да вземем за пример някои от тях упорстват децата да имат цветни папки , в които да провеждат друг тип материали, с цел да ги намират по-лесно. По специализирането предмети в гимназиите също се изискват характерни принадлежности , чиято цена нормално е още по-висока. 

Георгиева подсети, че  инфлацията у нас е засегнала всички браншове и сфери на живот, а продуктите за учениците не вършат изключение от това предписание. По думите ѝ най-голямо покачване през последната година е имало при хартиените продукти и то е с към 20% . Тя въпреки всичко напомни, че през предходната пролет е почнала известна стабилизация на цените и все още не се чакат нови поскъпвания

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР