Около 130 лева за мегаватчас се очаква да е цената

...
Около 130 лева за мегаватчас се очаква да е цената
Коментари Харесай

Деница Златева: Парно ще има за всички

Около 130 лв. за мегаватчас се чака да е цената на природния газ, която ще подадем за 1 ноември. Това е с 45% по-ниска цена от тази за октомври, а по отношение на септември понижението е с 64%. Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева.

Това понижение значи голяма поддръжка за бизнеса, добави тя.

На първия търг се появиха доста положителни предложения и на база на тях получихме доста положителни отстъпки. Ако бяхме траяли да купуваме по предходните предложения, цената за ноември трябваше да е с 42% по-висока от сегашната. Този нов метод докара до там, че за два месеца цената падна с 64%, съобщи Златева.

Тенденцията е устойчива, другата седмица ще обявим резултатите от търга за втеченен природен газ, само че не чакаме внезапни промени в цената за декември. Все отново стартира и отоплителният сезон, само че главната ни цел е да поддържаме постоянни равнища на природния газ. Затова и стартирахме годишния търг за природния газ. Има много предложения, заяви шефката на " Булгаргаз ", като посочи, че едно от изискванията ни е да не са от страни, които са под санкционни режими.

В отговор на въпрос Деница Златева сподели, че в България не влиза съветски природен газ по контракта с " Булгаргаз ". Такъв газ влиза през Балкански поток за Сърбия и Унгария, не престават и доставките за Гърция, само че в България по контракта с " Булгаргаз " – не, разясни тя.

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " означи, че договорът на държавното сдружение с " Газпром " изтича през декември 2022 година

Стратегията на " Булгаргаз " е да обезпечи различни доставки. Мисля, че се оправяме сносно. Ако се се стигне до арбитраж, ние ще предприемем съответните дейности. Ние изпълняваме изискванията на контракта, не сме приели променените условия и изпълняваме задължението си всеки ден да подаваме поръчка за доставки, съобщи още Златева.

Тя увери, че няма заплаха за доставките на природен газ за топлофикациите в цялата страна. Парно ще има за всички, акцентира Деница Златева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР