Около 12 лева за допълнителна задължителна здравна застраховка. Това е

...
Около 12 лева за допълнителна задължителна здравна застраховка. Това е
Коментари Харесай

Ще ни задължат ли да плащаме още 12 лева за здравна застраховка?

Около 12 лв. за спомагателна наложителна здравна застраховка. Това е едно от предложенията за промени в здравноосигурителната системата. Темата обаче отвори доста въпроси.

" Беше извънредно време системата да се промени. Един от най-позитивните моменти, който стана явен на срещата през вчерашния ден, е, че министерството намерено призна това, което всички знаем - средствата за опазване на здравето са незадоволителни ", разяснява проф. Иво Петров, народен съветник по кардиология, пред Нова тв.

" С към 10 пъти по-малко пари на глава от популацията по отношение на междинното европейско равнище, реализираме един не неприятен резултат. Системата има потребност от още малко поддръжка. Трябва да се затворят течовете и би трябвало да има в допълнение пари в опазването на здравето, само че не безредно и безпринципно, както е сега ", разяснява още проф. Петров.

" Има доста неодобрение от в този момент съществуващата система и от нерегламентираните заплащания. За мен обаче е притеснителна думата " осигурител ". Застраховател е друго от застраховател ", съобщи Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз (БЛС).

По думите му обаче остават въпросите със скъпите онколекарства, да вземем за пример, както и с другото скъпоструващо лекуване, както и кой дефинира цената им.

" При многото проблеми, които има сега, е задоволително 2 да решим, само че не и да вършим неверна стъпка ", разяснява доктор Маджаров. " Адмирирам министерството - не потегли да прави силово закон, а договаря с всички участници в системата ".

" Българинът като пациент доплаща най-вече ", съобщи още проф. Петров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР