Около 1000 жени се събраха в близост до главния площад

...
Около 1000 жени се събраха в близост до главния площад
Коментари Харесай

1000 жени на протест в Истанбул срещу убийствата над нежния пол


Около 1000 дами се събраха наоколо до основния площад Таксим в Истанбул на митинг против неналичието на дейности от страна на управляващите за попречване и наказване на насилието над дами, заяви " Ройтерс ".

Агенцията напомня, че в Турция процентът на убийства над дами набъбна през последните години.

Протестиращите, най-вече дами, носеха лилави флагове и лозунги с надпис " Ще спечелим свободата си " . Те се събраха на централна улица, откакто полицията затвори входовете към площад Таксим в Международния ден на дамите.

Жените стояха хваннати за ръце в края на улицата, препречвайки влизането на площада, до момента в който зад тях стояха огради, полиция в екипировка за битка с безредиците и водни оръдия.

" Жените са доста мощни и те се опасяват от това. Те би трябвало да спрат убийците, а не нас ", сподели Ипек Дениз, 36-годишна здравна сестра, участваща в митингите.

" Ние сме подтискани от мъжката власт всеки ден. Убийците на дами са възнаградени с това, че не са осъдени ", сподели Сумейе Косе, 21-годишна студентка.

Процентът на убийства на дами се е удвоил почти сред 2011 година и 2019 година, демонстрират данните на група, която следи този проблем.

До момента през 2021 година 51 дами са били убити, а други 26 са умряли при съмнителни условия.

През уикенда видео, на което се вижда по какъв начин жена е бита и ритана по главата от някогашния си брачен партньор на улицата в Северна Турция, провокира отвращение в обществените мрежи. След това обвиненият е бил арестуван , оповестяват медиите, до момента в който пребитата жена е призната в болница.

Турция не води публична статистика за убийствата на дами.

От своя страна президентът Реджеп Тайип Ердоган сподели, че Турция ще сътвори комисия в Народното събрание, която да преглежда въпроси, свързани с насилието над дами.

" Чуваме, че има такива, които приканват девойките да изоставен домовете на татко си допустимо най-скоро. Турция по някакъв метод ще реши казуса с насилието над дами, същинската опасност е този нрав да се вкорени ", даде обещание Ердоган.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР