Около 100 студенти направиха днес протестно бдение и шествие в

...
Около 100 студенти направиха днес протестно бдение и шествие в
Коментари Харесай

Студенти направиха протестно шествие в памет на прегазената им колежка на пешеходна пътека

Около 100 студенти направиха през днешния ден протестно бдение и шествие в Благоевград в памет на прегазената през вчерашния ден на пешеходна пътека Фатиме Колашева. 19-годишната студентка от ЮЗУ пресичала на пешеходна пътека на път за лекции, когато я прегази камион претрупан с над 10 тона пясък и я умъртви на място.
 Фатиме Колашева  22008486_1659769664057876_1869722898435861712_n  img_4864  img_4867  пешеходна пътека  пешеходна пътека  пешеходна пътека  img_4894  img_4905  img_4912  img_4917  img_4930  img_4939  img_4944  img_4945
Нелепата гибел на младото момиче разгневи благоевградчани и младежите, които живеят в квартала  на студентските общежития и през днешния ден те излязоха на митинг с искане да се обезопаси региона,да има повече надзор и наказания за нарушителите.

Студентите блокираха кръстовището където се случи нелепия случай, а при тях на място отидоха кмета на Благоевград Атанас Камбитов и шефа на КАТ Данаил Стоицов.

Повечето се оплакаха от голяма натовареност в региона, всеобщо нелегално паркиране на коли, желаеха светофар,  още пешеходни пътеки и повече надзор и наказания на нарушителите. Майките с колички пък обявиха,че няма задоволително необятни тротоари, с цел да се придвижват безвредно. Други описаха,че постоянно на тази улица вечерно време се вършат гонки и се кара с гневна скорост.
Шефът на КАТ изясни,че въпросното кръстовище е вярно проведено от позиция на Закона, има и нужната маркировка и знаци. Но и разгласи,че всеобщо не се съблюдават разпоредбите. Каза още,че КАТ разполага единствено с една патрулка за рамките на града и няма по какъв начин да е непрестанно единствено на тази улица, тъй като  невралгичните точки са доста повече от тази.

„ Всички сме ядосани и гневни, аз също съм родител и съм покъртен от нелепия случай, само че би трябвало и всички да станем по-дисциплинирани, да се4 научим да съблюдаваме разпоредбите, а не да мислим,че те за другите, а не за нас, сподели кмета Атанас Камбитов.

Това е една от необятните улици на града, има всички знаци и маркировки, щом желаете още пешеходни пътеки ще бъдат направени, само че би трябвало и да се научим да бъдем по-съвестни и водачи и пешеходци, сподели кмета. Той посочи,че от 47 станали катастрофи в града,20 са на пешеходни пътеки. За следващата година пък са планувани в целия град да се слагат и  шумящи маркировки. Обеща и да се сложи на кръстовището светофар за пешеходци, както е подготвен да чуе и още оферти от специалисти.

Шефът на КАТ Данаил Стоицов заяви,че от началото на годината са формирани актове на над 1000 извършители за погрешно паркиране, само че изясни,че  масово не се заплащат санкциите. А когато няма същинска глоба, то няма и стопиращо деяние.

Според специалистите, които още проверяват аргументите за случая, евентуално водачът на камионът при завой надясно не е видял момичето поради мъртва точка и нехайство от негова страна.

Протестиращите студенти направиха и шествие, обиколиха централните улици на града, като на всяка пешеходна пътека блокираха придвижването  с рухване на колене и безмълвие в памет на починалата тяхна колежка.

Студентите бяха безапелационни,че ще наблюдават да се създадат обещаните промени  и в случай че това не стане още веднъж ще стачкуват.

Междувременно кмета на Белица Радослав Ревански разгласи тридневен печал в памет на починалата Фатиме, която е от тази община. Прекратяват се всички културни и коледни мероприятия.
Фатиме бе студентка в първи курс в Югозападния университет, учила е за здравна сестра.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР