Около 100 горски служители и пожарникари гасят пожара в иглолистните

...
Около 100 горски служители и пожарникари гасят пожара в иглолистните
Коментари Харесай

Пожарът край Калугерово е обхванал гора от над 1000 дка, 100 души гасят


Около 100 горски чиновници и пожарникари гасят пожара в иглолистните гори в землището на с. Калугерово, обл. Пазарджик. Възникналият на 21.07.2022 година горски пожар все още е обхванал повърхност от към 1000 дка, главно държавни горски територии – иглолистни култури на възраст от 40 до 60 години. За съгласуване дейностите по преодоляване на огнената буря на място е и зам.-министър Валентин Чамбов.

Към сегашния миг дейните дейности по потушаването му се правят от чиновници на ПБЗН и към 100 горски чиновници от Търговско предприятие ДГС Пазарджик, Панагюрище, Алабак, Чепино, Пещера, Ракитово, Белово и РДГ Пазарджик. Към момента пожарът се популяризира на огромен фронт низово, като за прекъсването му се построяват противопожарни просеки с тежка техника, в това число и на „ Асарел Медет “ АД, гр. Панагюрище, при което се отстранява всичката дървесна, храстова и тревна растителност.

От сутринта в гасателните действия са се присъединили 2 профилирани хеликоптера.

От началото на годината са зародили 260 горски пожара, които са засегнали горски площи в размер на 21 802 дка.

Напомняме, че по време на пожароопасния сезон, който е разгласен в цялата страна е неразрешено паленето на открит огън и осъществяването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии, с изключение на на обособените и обозначени за тази цел места.

Изпълнителна организация по горите и Министерство на земеделието насочва още веднъж зов към всички жители да бъдат с нараснало внимание и да съблюдават противопожарните правила при престояване в горските територии, както и в непосредствена непосредственост до тях.

При забелязване на пожар неотложно би трябвало да се подаде информация на тел. 112, защото навременната реакция е от основно значение и доста би понижила размера на породените вреди.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР