Около 100 души са напуснали разрастващия се стоманодобивен завод Азовстал

...
Около 100 души са напуснали разрастващия се стоманодобивен завод Азовстал
Коментари Харесай

Украйна потвърди евакуация от Азовстал

Около 100 души са напуснали разрастващия се стоманодобивен цех " Азовстал " в черноморския пристанищен град Мариупол и са се отправили към територия, следена от украинските сили, удостовери президентът Владимир Зеленский в обява в Twitter в неделя. Заводът остава последният джоб на съпротивата на Киев в града, който другояче се управлява от съветските сили и опълченците от републиките в Донбас.

Украинските публични лица към момента работят взаимно с представители на Организация на обединените нации по евакуацията на цивилни от региона, посочи Зеленски и добави, че евакуираните ще бъдат трансферирани в украинския град Запорожие в понеделник.

Говорителят на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси Савиано Абреу също удостовери пред Ройтерс, че интервенцията по евакуация е почнала на 29 април и се координира от Международния комитет на Червения кръст, както и от Русия и Украйна.

 

 

Главният договарящ на Украйна в договарянията с Москва, Давид Арахамия, назова евакуацията " най-трудната интервенция " от началото на спора. Той също по този начин съобщи, че " повече от 100 украинци, в това число деца, дами и възрастни хора, най-сетне са в сигурност " Политикът обаче добави, че " доста хора " към момента остават в стоманодобивния цех и се нуждаят от евакуация.

По-рано в неделя съветското министерство на защитата заяви, че към 80 цивилни са напуснали територията на завода. Руските сили и опълченците от република Донбас отвориха филантропичен кулоар за цивилни и поддържат преустановяване на огъня в региона.

 

Според съветските медии всички евакуирани са били превозени до село Безименное, което се управлява от опълченците в Донбас, и са получили заслон, храна и здравна помощ. Цивилните жители, които пожелаха да продължат да пътуват към следените от Украйна региони, бяха предадени на представители на Организация на обединените нации и Червения кръст, допълват медиите.

В стоманодобивния цех " Азовстал " към момента се намират стотици украински бойци, в това число бойци от известния неонацистки полк " Азов ". Построено по руско време, оборудването разполага с голяма мрежа от подземни тунели, която е превърната в цитадела от украинските сили.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР