Около 100 български командоси работят за чужди частни армии. Нито

...
Около 100 български командоси работят за чужди частни армии. Нито
Коментари Харесай

100 БГ командоси в частни армии!

Около 100 български командоси работят за непознати частни армии. Нито един от тях обаче не е в съветската „ Вагнер “, съобщи пред „ Телеграф “ командосът Фердинанд Костадинов.

Той самият е частен контрактор (охранител) и от години работи единствено в горещи точки. Наскоро се завърна от следващата си задача в Либия, а преди да влезе в частния бизнес, е служил в 68-а бригада Специални сили към армията ни. „ Нямам информация и не съм чувал наши хора да са се съгласили да служат при Пригожин. Спира ги дребното възнаграждение, неосигуряването, а и не са ценени като обособени хора и експерти “, добави той.

Без избор

Наемниците във „ Вагнер “ прибирали приблизително по $3400 заплата на месец. Към тях нямало съвсем никакви условия, както е в международния отрасъл, единствено да могат да носят оръжие и да стрелят. Според Костадинов, сключвайки контракта с Пригожин, те нямат право на избор и дали да заминат в някоя гореща точка или не. Тръгват, където ги изпратят. „ Виждал съм бойци от „ Вагнер “ преди години в Сирия. Не бяха подготвени на високо равнище, само че разполагат с военна тежка техника и въоръжение “, добави командосът.

Кауза

В момента десетина българи работят като частни охранители в Украйна. „ Те пазят главно посолства и физически лица “, обявиха пред „ Телеграф “ наши командоси, които са сключили контракти с огромни интернационалните военни компании и сега се намират в зони с военни спорове. По думите им рискът е огромен, само че множеството от момчетата са удовлетворени от заплащането, а и са съпричастни с сътрудниците им от Украйна. Няма данни все още някой от тях да е влизал в бойни дейности.

Риск

„ Българите работим главно към 4-5 военни компании в международен мащаб. Техният предмет на активност е по-скоро охранителна активност на лица и на институции в горещи точки като Сирия, Украйна, Южен Судан, Либия, Йемен, Сомалия, Чад, Афганистан, Ирак, Саудитска Арабия. Официално нямаш право да влизаш в боеве, тъй като се считат за вътрешен проблем на дадената страна. Но в случай че си подложен под обстрел, заплашен е твоят живот и този на обекта, който пазиш, няма по какъв начин да не отвърнеш “, разяснява рейнджърът Фердинанд Костадинов.

Заплатите на контракторите потеглят от 100 $ дневно в зоните с по-нисък риск. Зависи и дали се охранява върховен посланик или служител с по-нисък сан. Колкото индивидът или зоната са по-високопоставени, толкоз и заплащането скача. Понякога стига до $1000 дневно. „ Обикновено това високо заплащане се дава в зони с военни спорове, горещи точки, където задачата на контрактора е да изтегля хора. Ясно е, че той влиза в този периметър на стрелби и военни дейности, рискът е голям “, изясни още българският командос.

Посолства

През 2021 година Костадинов и още няколко негови сътрудници участваха в защитата на задачата на Европейски Съюз в Кабул, когато талибаните нападнаха. След сполучливата евакуация той показа в изявление пред медията ни, че бунтовниците обстрелвали базата с ракети, преди да излети самолетът им. „ Талибаните ни посочваха със знаци, че ще ни режат главите, чупеха огледалата на бронираните коли. Помогнах ни американците, а до момента в който пътувахме към летището, минахме 4 км за 7 часа ”, спомни си той.

Отговарят за сигурността на нефтени платформи. Бдят над висши дипломати от Европейски Съюз и Организация на обединените нации

Българските командоси бдят най-много за сигурността на висши дипломати от Европейския съюз и Организация на обединените нации, които имат представителства в горещи точки на света. Преди талибаните да вземат властта, най-вече нашенци имаше в Афганистан и в Ирак. В момента работната карта е друга. Компаниите, на които се доверяват българите, са известни в целия свят. Те са най-вече от Съединени американски щати и Европа. Затова и немалка част от рейнджърите ни охраняват и нефтени платформи, както и избрани инженери на борда от нападения на пирати и недоброжелатели.

Компаниите с бял и черен лист. Бивши военни и служители на реда с по-голям късмет

Големите частни военни компании набират с по-голямо преимущество някогашни военни и служители на реда. „ От България се записват момчета най-много които са служили в 68-а бригада Специални сили и от Специализирания отряд за битка с тероризма (СОБТ). Въпреки че имат знания, сключат ли контракт с огромна компания, минават вътрешна подготовка за физическа и психическа устойчивост “, обясниха командоси.

По думите им всеки от тях е наясно, че може да се наложи да се стреля в зоните с военни спорове. Това не им е вменено в активността, само че с цел да спасят живота си, могат да го създадат. Самите частни армии пък имат бял и черен лист. В белия са чиновници, които са тествани, имат чудесно кадрово досие и умения. В черния са тези, които са се дънили в избрани рискови задачи. Черните описи се популяризират в огромните интернационалните компании.

Гл. ас.д-р Христо Тутунаров: Някои отпътуват и поради тръпката, не е въпрос единствено на пари

Защо частните военни компании (ЧВК) за контрактори се назовават частни армии и какви са техните пълномощия в зони с военни спорове – да вземем за пример по кое време могат да стрелят, по кое време им е неразрешено и така нататък?

Защото съществена част от активността на ЧВК е да работят в зони със или след военни спорове, на процедура извършват действия, които бяха ангажимент на разнообразни войскови елементи. Употребата на мощ зависи или разпоредбите за държание, зависи от спуснатите заповеди, от задачата, от страната, в която оперират, и други Най-общо може да се каже, че оръжието се употребява за отбрана, а не за нахлуване, а активността им е в зони с нараснал риск или такива, в които протичат мироопазващи задачи. Но сходен вид компании могат да извършват доста необятен кръг от задания, включително и black ops. Както се вижда напоследък, те могат да бъдат употребявани и за директни военни дейности.

Защо от ден на ден българи - най-много някогашни командоси от армията и Министерство на вътрешните работи, избират да стават контрактори в такива частни армии?

Не е въпрос единствено на пари, въпреки и заплащането да е доста по-добро от това в България. Някои са разочаровани от службата си, недооцени са, търсят по-добро професионално развиване. Други търсят повече тръпка, трети се възползват от обстоятелството, че ЧВК се намират на практика из целия свят и могат да избират сами къде да работят. Този вид компании са доста гъвкави. Тенденциите от последните месеци демонстрират, че към този вид специалност доста нараства и ползата от цивилни лица./ Източник Телеграф.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР