Около 10,6 милиона души са боледували от туберкулоза през 2022

...
Около 10,6 милиона души са боледували от туберкулоза през 2022
Коментари Харесай

Водеща причина за смърт сред хората: Рекорден брой болни от туберкулоза

О коло 10,6 милиона души са боледували от туберкулоза през 2022 година Повечето от тях - 7,5 милиона, са били диагностицирани за пръв път. И това е значимо, тъй като един път боледувал, рискът човек да се болести наново с туберкулоза пораства, съобщи .

Според Световната здравна организация броят на записаните случаи е рекорден. Организацията следи заболяването от 1995 година насам. Възможно е нарастването да се дължи на забавянето на лекуването в някои случаи поради пандемията от ковид. Търсенето на лекуване по време на пандемията е било мощно занижено за всички заболявания, разнообразни от Ковид-19, споделя доктор Рамия Анантакришнан, директорка на индийската неправителствена организация REACH.

Поради ограниченията за изолираност и карантина по време на пандемията доста хора не са съумели да се изследват за туберкулоза, споделя лекарката: " Голям брой хора, които са имали извънбелодробна туберкулоза, също не са потърсили здравна помощ през този интервал. ”

Какво предизвиква туберкулозата?

Туберкулозата е заразно заболяване, породено от бактерията Mycobacterium tuberculosis. Тя се предава по въздушно-капков път. Обикновено болестта визира белите дробове, само че може да засегне и други елементи на тялото. Данните сочат, че от туберкулоза са наранени повече мъже, в сравнение с дами.

Смята се, че една четвърт от всички хора в света са инфектирани с бактерията Mycobacterium tuberculosis. Но тя може да е в безсимптомно или латентно положение в организма в продължение на години. Само пет % от инфектираните хора развиват заболяването в границите на две години след първичното заразяване.

TUBERCULOSIS (TB) and COVID-19 (mega-thread)
— Emmanuel (@ejustin46)
Инфекцията постоянно избухва, когато имунната система на индивида е отслабена по някаква друга причина. " Една от главните аргументи за понижаване на имунитета е недохранването ", споделя Анантакришнан. " ХИВ основава огромен риск, диабетът също е огромна опасност за имунитета ".

СЗО дефинира злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето като спомагателни рискови фактори. Ако човек има дейна зараза с туберкулоза, само че не получи лекуване, заплахата от летален излаз е висока.

В кои страни има най-вече случаи на туберкулоза?

През 2022 година единствено в осем страни в Африка, Южна Азия и Югоизточна Азия са регистрирани повече от две трети от всички нови случаи на туберкулоза в международен мащаб - Индия, Индонезия, Китай, Филипините, Пакистан, Нигерия, Бангладеш и Демократична република Конго. Въпреки това в Индия, Индонезия и Филипините се регистрира и най-големият спад на нови случаи.

През 2022 година в Индия са регистрирани 27% от случаите на туберкулоза в света. Министерството на здравеопазването на страната заяви обаче, че от 2015 година насам заболеваемостта от туберкулоза е намаляла с 16%. Индия е записала 18% по-малко смъртни случаи от туберкулоза. Според управляващите рекордният брой нови случаи са в следствие от засилените тактики за проучвания и скрининг.

Колко души умират от туберкулоза годишно?

През 2022 година 1,3 милиона души са умряли от туберкулоза. Това е спад в съпоставяне с  2020 и 2021 година, когато броят на жертвите е бил 1,4 милиона. В годишния си отчет по въпроса СЗО разяснява, че " туберкулозата остава втората най-смъртоносна зараза в света след Ковид-19 ". Болестта предизвиква двойно повече смъртни случаи от ХИВ/СПИН.

Туберкулозата е и водеща причина за гибел измежду хората , живеещи с ХИВ, при които вероятността да развият белодробно заболяване е към 18 пъти по-голяма.

Как могат да бъдат предотвратени смъртните случаи при туберкулоза?

При вярно лекуване 85% от хората се възвръщат от туберкулозата, тъй че ранното диагностициране е от основно значение за понижаване на смъртните случаи. Съществува и ваксина против туберкулоза, известна като БЦЖ (бацил на Калмет и Герен).

Ваксината БЦЖ нормално се слага на деца и се употребява от към век. Тя е ефикасна най-много при деца под петгодишна възраст и е по-малко ефикасна при по-възрастни хора. Най-малко ефикасна е при хора с към този момент съществуващи болести, компрометиращи имунната система, да вземем за пример ХИВ/СПИН и диабет. В момента се създават нови ваксини, само че те към момента не се ползват.

If you have a persistent cough lasting over 3 WEEKS along with a fever - it could be is the 2nd leading infectious killer globally after so and contact your GP
Check symptoms online:
— UKHSA North West (@UKHSA_NorthWest)
Ако инфекцията е дейна, пациентите могат да одобряват лечебни медикаменти, като да вземем за пример лекарството изониазид. СЗО предлага на хората, които имат контакт с заболели от туберкулоза, също да одобряват медикаменти за предотвратяване от зараза. Но потреблението на " тази превантивна грижа е доста ниско ", оповестява СЗО, " защото хората би трябвало да я одобряват за доста нескончаем интервал ". Лекарството се приема всекидневно в продължение на сред 6 и 9 месеца.

Други превантивни медикаменти - като антибиотика рифампицин - са били прилагани надалеч по-успешно, сподели Анантакришнан. Той се приема един път седмично.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР